Ημικρανίες στην εγκυμοσύνη: Αυξάνουν τον κίνδυνο για επιπλοκές; Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα εξετάζει πώς οι ημικρανίες επηρεάζουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Ημικρανίες στην εγκυμοσύνη: Αυξάνουν τον κίνδυνο για επιπλοκές; Τι δείχνει νέα έρευνα
Bigstock

Οι γυναίκες που έχουν συχνά ημικρανίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως ο πρόωρος τοκετός, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η προεκλαμψία, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε το 2022 σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολόγων. Με βάση την έρευνα, οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι οι έγκυες που έχουν ημικρανία με αύρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία σε σχέση με εκείνες που έχουν ημικρανία χωρίς αύρα.

«Σχεδόν το 20% των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν ημικρανίες, αλλά οι επιπτώσεις της ημικρανίας στην εγκυμοσύνη δεν έχει ακόμα μελετηθεί εις βάθος» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Alexandra Purdue-Smithe. «Η έρευνά μας βρήκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ημικρανίας και επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενημέρωση γιατρών και εγκύων για τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα πρέπει να προσέξουν την περίοδο της εγκυμοσύνης» συμπληρώνει.

ponokefalos.jpg

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν πάνω από 30.000 εγκυμοσύνες σε διάστημα μία 20αετίας. Το 11% των γυναικών που συμμετείχαν ανέφεραν ότι είχαν διαγνωσθεί με ημικρανία πριν την εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ ημικρανιών και επιπλοκών στην εγκυμοσύνης, όπως ο πρόωρος τοκετός, ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

  • Οι γυναίκες με ημικρανία γενικά είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 40% περισσότερες πιθανότητες για προεκλαμψία.
  • Οι γυναίκες που είχαν ημικρανίες με αύρα, συγκεκριμένα, ήταν πιο πιθανό κατά 51% να εμφανίσουν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν καθόλου ημικρανίες.
  • Δεν προέκυψε σύνδεση μεταξύ ημικρανίας και διαβήτη κύη σης ή χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού.

Ημικρανία με αύρα: Τι είναι

Η ημικρανία με αύρα είναι μία οπτική συνήθως διαταραχή για αυτό και λέγεται και οπτική ημικρανία. Εκτός από τον πονοκέφαλο, άλλα συμπτώματα είναι οι οπτικές ενοχλήσεις όπως τα σημάδια ή φωτεινές κηλίδες, η παροδική απώλεια όρασης, το μούδιασμα στο πρόσωπο, οι μη το άκουσμα βουών και οι μη ελεγχόμενες κινήσεις.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες φυσικά

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, οι ημικρανίες είναι ενοχλητικές, ένα παραπάνω την περίοδο της εγκυμοσύνης. Για να τις αντιμετωπίσετε φυσικά, δοκιμάστε τα εξής:

  • Πίνετε πολύ νερό. Στοχεύστε στα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης.
  • Ξαπλώστε σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο.
  • Δοκιμάστε να βάλετε μία παγοκύστη τυλιγμένη στο κεφάλι σας για μερικά λεπτά.
  • Κάντε μικρά και συχνά γεύματα.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved