Πόνος στη μέση στην εγκυμοσύνη: Απλά tips για να ανακουφιστείτε

Συμβουλές για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση στην εγκυμοσύνη.

Πόνος στη μέση στην εγκυμοσύνη: Απλά tips για να ανακουφιστείτε
Bigstock

Ο πόνος στη μέση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης κυρίως από τα μισά του δεύτερου τριμήνου. Μπορείτε, ωστόσο, να τον αντιμετωπίσετε ακολουθώντας ορισμένες συμβουλές.

Πόνος στη μέση στην εγκυμοσύνη: Αίτια

Τα αίτια για τον πόνο στη μέση ποικίλουν. Τα κυριότερα είναι τα εξής:

Αύξηση βάρους. Το βάρος του σώματος αυξάνεται την περίοδο της εγκυμοσύνης και η σπονδυλική στήλη επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο πλησιάζοντας προς τον τοκετό με αποτέλεσμα να νιώθετε πόνο χαμηλά στην πλάτη στην περιοχή της μέσης. Επίσης, το βάρος η μήτρα που ολοένα μεγαλώνει ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα στη λεκάνη και την πλάτη.

Μετατόπιση κέντρου ισορροπίας. Λόγω της αύξηση βάρους και των σωματικών αλλαγών μετατοπίζεται το κέντρο ισορροπίας σας και πιθανά να αλλάξετε στάση σώματος όταν κάθεστε ή είστε όρθιες καταπονώντας τη μέση σας.

Ορμονικές αλλαγές. Στην εγκυμοσύνη το σώμα σας παράγει μία ορμόνη που ονομάζεται ρελαξίνη η οποία χαλαρώνει τους μύες στην πυελική περιοχή και τις αρθρώσεις προετοιμάζοντας έτσι σταδιακά το σώμα για τη διαδικασία του τοκετού. Η ίδια ορμόνη μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των συνδέσμων που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Στρες. Το έντονο στρες στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση στην πλάτη η οποία γίνεται αισθητή ως πόνος.

ponos-stin-plati-egkymosyni.jpg

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση στην εγκυμοσύνη

Γυμναστική. Η συστηματική άσκηση δυναμώνει τους μύες και την ευλυγισία του σώματος, μειώνοντας έτσι την πίεση στη σπονδυλική στήλη. Στην εγκυμοσύνη τα είδη γυμναστικής που ενδείκνυνται και θεωρούνται ασφαλή είναι το περπάτημα, το κολύμπι, η yoga.

Κάντε τοπικά ζεστές ή κρύες κομπρέσες. Η εφαρμογή ζεστής ή κρύας κομπρέσας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου. Πρώτα καλό είναι να έχετε πάρει την έγκριση του γιατρού σας.

Βελτιώστε τη στάση του σώματός σας. Προσπαθήστε να κάθεστε ίσια και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε βοηθητικά μαξιλάρια όταν κάθεστε ή είστε ξαπλωμένες.

Αποβάλετε το άγχος. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον διαλογισμό, τη yoga ή εάν νιώθετε ότι κάτι σας απασχολεί να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Αποφύγετε το σκύψιμο. Ειδικά εάν πρέπει να σηκώσετε κάτι ακόμα και αν δεν είναι βαρύ, βάλτε το βάρος στα πόδια και όχι τη μέση σας.

Φορέστε άνετα παπούτσια. Προτιμήστε ίσια και άνετα παπούτσια που δεν θα καταπονούν το σώμα σας.

Μασάζ εγκυμοσύνης. Το μασάζ είναι απολαυστικό, χαλαρωτικό και, έχει οφέλη για το σώμα, ένα παραπάνω την περίοδο της εγκυμοσύνης. Δείτε όλα όσας πρέπει να γνωρίζετε στο άρθρο μας εδώ.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved