Έμβρυο 12 εβδομάδων: Διακρίνεται το φύλο του μωρού;

Πώς αναπτύσσεται το έμβρυο την 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης. 

Έμβρυο 12 εβδομάδων: Διακρίνεται το φύλο του μωρού;
Bigstock

Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα στη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης . Φτάνετε αισίως στο τέλος του πρώτου τριμήνου και πολλά από τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούσαν, υποχωρούν.

Όσο για το έμβρυο, αρχίζει να σχηματίζεται κι έχει το μέγεθος ενός δαμάσκηνου!

embrio.jpg

Ανάπτυξη εμβρύου τη 12 εβδομάδα κύησης

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου μετρούμενη με αφετηρία τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο είναι μεταξύ 63 και 70 ημερών.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της 12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, είναι η εμφάνιση αντανακλαστικών κινήσεων. Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό, τα δάκτυλα τόσο των χεριών, όσο και των ποδιών, αρχίζουν αν ανοίγουν και να κλείνουν, ενώ στις άκρες τους είναι πλέον ορατά τα νύχια.

Αν και ακόμα τα βλέφαρά του είναι κλειστά και δεν μπορεί να τα ανοίξει, οι μύες τους συσπώνται. Το δε στόμα του κάνει θηλαστικές κινήσεις.

Αν μάλιστα χαϊδέψετε απαλά την κοιλιά σας, είναι πιθανό το έμβρυο να αρχίσει να συστρέφεται μέσα στη μήτρα, χωρίς όμως εσείς να μπορείτε ακόμα να το αισθανθείτε, είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο.

Το έντερο του εμβρύου, το οποίο επιμηκύνεται με μεγάλη ταχύτητα, στο στάδιο αυτό προεξέχει μέσα στον ομφάλιο λώρο, βγαίνει δηλαδή έξω από την κοιλιά του. Τώρα όμως αρχίζει να εισέρχεται στην κοιλιά του.

Τα νεφρά αρχίζουν να παράγουν ούρα και είναι δυνατόν στον υπερηχογραφικό έλεγχο να εντοπίσουμε την ουροδόχο κύστη.

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα στο κεφάλι του εμβρύου, το οποίο έχει πλέον σαφώς «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά σε μικρογραφία. Τα μάτια του, τα οποία εντοπίζονταν αρχικά στα πλάγια της κεφαλής, έχουν πλέον μετακινηθεί στο πρόσωπο. Τα δε αφτιά του έχουν λάβει την τελική τους θέση.

Αυτές είναι αλλαγές εξωτερικές και φαίνονται, εξίσου δραματικές είναι όμως και οι αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Τα νευρικά κύτταρα, που βρίσκονται εκεί πολλαπλασιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς και δημιουργούν συνεχών νέες συνάψεις. Συνάψεις ονομάζονται οι ενώσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, μέσω των οποίων δημιουργούνται πολύπλοκα δίκτυα.

Στο τέλος της εβδομάδας αυτής το έμβρυο έχει μήκος από την κορυφή της κεφαλής του μέχρι και τον κόκκυγα (την ουρίτσα) περίπου 5,4 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 14 γραμμάρια, δηλαδή όσο ζυγίζει μία μέτριου μεγέθους φράουλα.

syndromo-embrio-emvriikis-1.jpg

Υπερηχογράφημα 12 εβδομάδων και φύλο μωρού

Εάν κάνετε υπέρηχο θα μπορείτε να δείτε το έμβρυο 12 εβδομάδων πιο καθαρά αυτή τη φορά.

Πολύ συχνά το φύλο γίνεται αντιληπτό κατά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, της πρώτης σημαντικής εξέτασης, μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας.

Ενδέχεται όμως ο γιατρός να μην το πει με βεβαιότητα, λόγω της θέσης του μωρού.

Κατά τη 16η και 17η εβδομάδα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, οπωσδήποτε όμως το φύλο θα φανεί πεντακάθαρα στο τεστ β' επιπέδου που γίνεται γύρω στην 21η εβδομάδα.

Πόσο μηνών είστε στην 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Έχοντας συμπληρώσει 12 εβδομάδες, είστε περίπου τριών μηνών έγκυος. Μόλις δύο εβδομάδες ακόμα μέχρι να αφήσετε πίσω και επίσημα το πρώτο τρίμηνο. Θυμηθείτε, η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες, η οποία δεν διασπάται καθαρά σε εννέα μήνες.

Με πληροφορίες από το thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved