Πρησμένοι αστράγαλοι στην εγκυμοσύνη: Τι να κάνετε

Γιατί πρήζονται οι αστράγαλοι στην εγκυμοσύνη και τι να κάνετε.

Πρησμένοι αστράγαλοι στην εγκυμοσύνη: Τι να κάνετε
Τι να κάνετε για να μειώσετε το πρήξιμο στους αστραγάλους στην εγκυμοσύνη. Bigstock

Το πρήξιμο στους αστραγάλους είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στην εγκυμοσύνη, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο και συνήθως τις απογευματινές ώρες.

Τι προκαλεί το πρήξιμο στους αστραγάλους στην εγκυμοσύνη;

Η αύξηση του όγκου αίματος και υγρών στο σώμα επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση του αίματος στα κάτω άκρα.

Επίσης, στην εγκυμοσύνη το σώμα παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ρελαξίνης, την ορμόνη που χαλαρώνει τους τένοντες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος στην εγκυμοσύνη έχουν σαν αποτέλεσμα τα πρησμένα άκρα και αστραγάλους.

Το φαινόμενο είναι πιο συχνό και έντονο στο τρίτο τρίμηνο και συνήθως τις απογευματινές ώρες. Μειώνεται μία με δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα πόδια δεν επανέρχονται ποτέ ακριβώς στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη.

Τι να κάνετε

Αποφύγετε την ορθοστασία. Καθίστε αναπαυτικά με κάθε ευκαιρία και τεντώστε τα πόδια σας. Κάντε επίσης κυκλικές περιστροφικές κινήσεις για να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Κοιμηθείτε στο πλάι από την αριστερή πλευρά. Η συγκεκριμένη στάση είναι η καλύτερη για την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στην εγκυμοσύνη. Επίσης, ίσως σας βοηθήσει να έχετε τα πόδια σας ελαφρώς ανασηκωμένα.

Φορέστε κάλτσες συμπίεσης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποιες να προτιμήσετε και πόσο συχνά να τις φοράτε.

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ακόμα και ένα τέταρτο περπάτημα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Προτιμήστε τα άνετα ρούχα. Παντελόνια και γενικότερα ρούχα που σας πιέζουν μπορεί να περιορίσουν την κυκλοφορία του αίματος. Προτιμήστε άνετα ρούχα ειδικά στην κοιλιά και στα πόδια.

Ποδόλουτρο. Γεμίστε μία λεκάνη με κρύο νερό και βυθίστε μέσα τα πόδια σας για 20 περίπου λεπτά.

Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού. Το αλάτι αυξάνει την κατακράτηση υγρών στο σώμα και μπορεί να επιδεινώσει τυχόν πρήξιμο.

Δοκιμάστε το μασάζ στα πόδια. Το μασάζ θα σας χαλαρώσει και επιπλέον θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Με πληροφορίες από utswmed.org, mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved