Εγκυμοσύνη: Η πολύωρη ορθοστασία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού

Πώς επηρεάζει η ορθοστασία την εγκυμοσύνη.

Εγκυμοσύνη: Η πολύωρη ορθοστασία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού

Τι λένε οι ειδικοί για την πολύωρη ορθοστασία στην εγκυμοσύνη.

Bigstock

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία δέκα χρόνια πριν έδειξε ότι η πολύωρη ορθοστασία μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα:

  • τα μωρά τα οποία γέννησαν γυναίκες που στέκονταν όρθιες για πολλή ώρα την περίοδο της εγκυμοσύνης, ήταν κατά μέσο όρο 1 εκατοστό πιο κοντά σε σχέση με τα υπόλοιπα.
  • Μικρότερο ύψος είχαν κατά τη γέννηση και τα μωρά τα οποία γέννησαν γυναίκες που δούλευαν περισσότερο από 25 ώρες την εβδομάδα. Οι αλλαγές αυτές στην ανάπτυξη του εμβρύου ήταν εμφανείς στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  • Οι έγκυες που δούλευαν πάνω από 25 ώρες την εβδομάδα ή στέκονταν όρθιες για πολλές ώρες δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, ούτε αυξημένες πιθανότητες να γεννηθεί το μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης.

Εκτός από τα παραπάνω, η πολύωρη ορθοστασία στην εγκυμοσύνη, μπορεί επίσης να επιδεινώσει συμπτώματα που ήδη έχετε. Πιο συγκεκριμένα, η παρατεταμένη ορθοστασία, ειδικά στα τέλη της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και κράμπες στα πόδια . Μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος στο έμβρυο, επηρεάζοντας συνεπώς την ανάπτυξη του εμβρύου.

undefined

Πόσες ώρες να στέκεστε όρθιες στην εγκυμοσύνη;

Δεν υπάρχει σαφές χρονικό όριο. Η οδηγία των ειδικών είναι ότι η ορθοστασία δεν είναι απαγορευτική μέχρι το σημείο εκείνο που δεν νιώθετε κόπωση, πόνος ή ενόχληση στην πλάτη ή στα πόδια. Το CDC, βέβαια, οριοθετεί χρονικά το διάστημα αυτό στις τρείς ώρες.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Εάν η δουλειά σας απαιτεί να στέκεστε για πολλή ώρα καλό είναι να κινείται συχνά τα πόδια σας και να κάνετε μικρά βήματα.
  • Όταν πρέπει να είστε όρθιες για κάποια ώρα φροντίστε να έχετε τα πόδια μεταξύ τους λίγο ανοιχτά για να μοιράζεται το βάρος. Επίσης, έχετε όσο το δυνατόν πιο ίσια την πλάτη σας.
  • Φροντίστε να κάθεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να τεντώνετε τα πόδια για να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος.
  • Επιλέξτε άνετα ρούχα και παπούτσια που δεν θα επιδεινώσουν το πρήξιμο και τον πόνο στα πόδια
  • Επιλέξτε ειδικές κάλτσες που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων.
  • Πιθανά μία ζώνη εγκυμοσύνης να σας ανακουφίσει από πόνους που νιώθετε όταν είστε όρθιοι.
  • Όταν ξαπλώνετε ή κοιμάστε προτιμήστε τον ύπνο στο πλάι και από την αριστερή πλευρά για να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Με πληροφορίες από livescience.com, momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved