Εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα: Οι πιθανοί κίνδυνοι

Ένα μικρό ποσοστό εγκύων δεν έχουν καθόλου συμπτώματα μέχρι την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό και ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα: Οι πιθανοί κίνδυνοι

Σε ποιες περιπτώσεις είναι πιο πιθανό να είστε έγκυος αλλά να μην έχετε καθόλου συμπτώματα;

Bigstock

Κάποιες έγκυιες αναρωτιούνται: «Μα είναι δυνατόν να είμαι έγκυος και να μην έχω καθόλου συμπτώματα;» Ναι, είναι. Για πολλές γυναίκες το πρώτο ή ίσως και μόνο σύμπτωμα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση στην περίοδο και ειδικά εκείνες που δεν έχουν σταθερό κύκλο, αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη τους στον τρίτο ή τέταρτο μήνα. Το φαινόμενο αυτό περιγράφεται ως κρυπτική εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με έρευνα 1 στους 475 έγκυες μπορεί να μην μάθει για την εγκυμοσύνη της μέχρι την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Επίσης, 1 στις 2.500 γυναίκες δεν έχει καταλάβει ότι είναι έγκυος μέχρι τη στιγμή του τοκετού.

proto-trimino-egkymosynis-(2).jpg

Κρυπτική εγκυμοσύνη

Δεν είναι ασυνήθιστο μία έγκυος να μην έχει καθόλου συμπτώματα εγκυμοσύνης μέχρι την 4η με 6η εβδομάδα κύησης μετά την τελευταία περίοδο. Οι γιατροί υπολογίζουν την αρχή της εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Αυτήν τ ην ημέρα μπορούν εύκολα να την υπολογίσουν οι γυναίκες, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την ημέρα σύλληψης.

Στην περίπτωση της κρυπτικής εγκυμοσύνης μπορεί να ισχύουν τα εξής:

  • Η έγκυος δεν έχει καθόλου συμπτώματα και μετά την 6η εβδομάδα κύησης
  • Η έγκυος μπερδεύει τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης με άλλα συμπτώματα
  • Οι σωματικές αλλαγές όπως και η αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς δεν είναι εμφανείς

Άρνηση εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η άρνηση της εγκυμοσύνης είναι όταν μία γυναίκα δεν ξέρει ότι είναι έγκυος και δεν γνωρίζει τα βασικά συμπτώματα της κύησης. Συμβαίνει κυρίως σε γυναίκες που δεν θέλουν παιδί ή που δεν είναι ακόμα έτοιμες.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι πιο συνήθης η κρυπτική εγκυμοσύνη;

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Κάποιες γυναίκες έχουν έντονα συμπτώματα από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες κύησης, ενώ άλλες δεν έχουν καθόλου.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που έχουν περισσότερες να μην έχουν καθόλου συμπτώματα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι:

  • Οι γυναίκες με ασταθή κύκλο
  • Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες
  • Οι γυναίκες πολύ νεαρής ηλικίας
  • Οι γυναίκες που δεν προγραμμάτιζαν μία εγκυμοσύνη
undefined

Ασταθής κύκλος και εγκυμοσύνη

Για πολλές γυναίκες, η καθυστέρηση είναι το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Εκείνες, ωστόσο, που δεν έχουν σταθερό κύκλο, δεν μπορούν με την ίδια ευκολία να καταλάβουν πότε έχουν πραγματικά καθυστέρηση με αποτέλεσμα να υποψιαστούν καθυστερημένα το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.

Επίσης, μπορεί να μπερδέψουν την αιμορραγία εμφύτευσης με την αιμορραγία της περιόδους και το πρήξιμο στο στήθος που είναι κλασικό σύμπτωμα των πρώτων εβδομάδων κύησης, με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο στήθος λίγο πριν την έμμηνο ρύση.

Ποιοι κίνδυνοι συσχετίζονται με την κρυπτική εγκυμοσύνη;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η έλλειψη της απαραίτητης ιατρικής προγεννητικής φροντίδας και περίθαλψης. Οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με την κρυπτική εγκυμοσύνης, αναφέρουν ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες και δεν το γνωρίζουν εξακολουθούν να έχουν συνήθειες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το έμβρυο.

Η έλλειψη συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης, όσο δυσάρεστες και αν είναι, αποτελούν στην πραγματικότητα καλή ένδειξη για την εξέλιξη της κύησης. Ωστόσο, τίποτα δεν υποδεικνύει ότι μία γυναίκα που δεν έχει πρωινές ναυτίες ότι θα έχει και μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

Εάν μία γυναίκα είχε συμπτώματα εγκυμοσύνης, τα οποία ξαφνικά υποχωρούν, μπορεί να είναι ένδειξη αποβολής, για αυτό καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved