Εννέα tips για να επιβιώσετε από τις ναυτίες της εγκυμοσύνης

Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τις ναυτίες της εγκυμοσύνης.

Εννέα tips για να επιβιώσετε από τις ναυτίες της εγκυμοσύνης

Απλές συμβουλές για να διαχειριστείτε τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης. 

Bigstock

Οι πρωινές ναυτίες είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Πάνω από το 50% των εγκύων έχουν ναυτίες και εμετούς τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους και περίπου το 5% εξακολουθεί να έχει αυτά τα συμπτώματα μέχρι τον τοκετό.

«Ο όρος “πρωινές ναυτίες” είναι παραπλανητικό. Η ναυτία μπορεί να έρθει κάθε στιγμή της ημέρας» αναφέρει η γυναικολόγος Emily Linklater και συνεχίζει: «Για τις περισσότερες έγκυες οι πρωινές ναυτίες σταματούν προς το τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι ναυτίες μπορεί επίσης να διαφέρουν ως προς τη συχνότητα και την ένταση από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη».

Τα αίτια που προκαλουν τις πρωινές ναυτίες δεν έχουν εξακριβωθεί αν και έχουν γίνει υποθέσεις για την επίδραση της ορμόνης γοναδοτροπίνης, η οποία είναι γνωστή και ως «ορμόνη της εγκυμοσύνης»

Πώς να αντιμετωπίσετε τις πρωινές ναυτίες

Εάν ανήκετε κι εσείς στην πλειοψηφία των εγκύων που έχουν πρωινές ναυτίες, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  1. Κάντε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα και πάντα ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι της βοηθά πριν σηκωθούν από το κρεβάτι το πρωί να τρώνε ένα ή δύο αλμυρό κράκερ.
  2. Αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτεί ένα επεισόδιο ναυτίας, είτε αυτό είναι κάποιο άρωμα καθαριστικού, είτε αυτό είναι κάποιο φαγητό.
  3. Αποφύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.
  4. Όταν βγαίνετε εκτός σπιτιού φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μερικά σνακ για να μην μένετε πολλές ώρες νηστικές.
  5. Αποφύγετε τα πικάντικα και τα πολύ λιπαρά φαγητά
  6. Εντάξτε στη διατροφή σας το τζίντζερ. Μπορείτε να πιείτε ένα ρόφημα με τζίντζερ ή να το βάλετε σε μικρές ποσότητες στο φαγητό σας.
  7. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αυξήσετε τα συμπληρώματα σε βιταμίνη Β6 που παίρνετε. Η βιταμίνη Β6 φαίνεται να βοηθά στη μείωση των ναυτιών.
  8. Δοκιμάστε να αλλάξετε την ώρα που παίρνετε τις προγεννητικές σας βιταμίνες.
  9. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε.

Εάν ακόμα και αν δοκιμάσετε τα παραπάνω, δεν βλέπετε καμία βελτίωση στη συχνότητα και την ένταση των ναυτιών σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για άλλους τρόπους ανακούφισης.

Γενικά, οι πρωινές ναυτίες όσο συχνές και ενοχλητικές και αν είναι δεν θεωρούνται επικίνδυνες για το έμβρυο και δεν μπορούν να προκαλέσουν αποβολή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, είναι η αφυδάτωση για αυτό φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα.

Με πληροφορίες από Mayo Clinic

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved