Κάλιο: Η σημασία του στην εγκυμοσύνη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κάλιο στην εγκυμοσύνη.

Κάλιο: Η σημασία του στην εγκυμοσύνη

Το κάλιο ανήκει στην ομάδα των ηλεκτρολυτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία και μετάδοση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων στο σώμα.

Bigstock

Η επαρκής πρόσληψη καλίου στην εγκυμοσύνη είναι σημαντική γιατί βοηθά στο να διατηρηθεί η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Το κάλιο εμπεριέχεται σε πληθώρα τροφών κυρίως από τις ομάδες των φρούτων και των λαχανικών, ενώ η ανεπάρκεια σε κάλιο είναι σπάνια.

Παρακάτω αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κάλιο και τη σημασία του στην εγκυμοσύνη.

Κάλιο και εγκυμοσύνη

Το κάλιο είναι απαραίτητο για την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος και η επαρκής πρόσληψή του μπορεί να μειώσεις τις κράμπες στα πόδια την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και την κατακράτηση υγρών.

Στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό χρειάζεστε περισσότερο κάλιο από ότι συνήθως και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της κύησης το σώμα παράγει 40% με 50% περισσότερα υγρά. Έτσι η συγκέντρωση καλίου στο αίμα και στα υγρά του σώματός σας μειώνεται.

Πιο συγκεκριμένα η προτεινόμενη ποσότητα για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι:

  • Έγκυες γυναίκες: 2.900 mg / ημέρα
  • Θηλάζουσες γυναίκες: 2.800 mg / ημέρα

Οι τροφές που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη και θεωρούνται καλύτερη πηγή καλίου είναι οι φακές, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, η κολοκύθα, οι σταφίδες, η ψητή πατάτα, η μπανάνα, το σπανάκι, το μπρόκολο, η ντομάτα, τα κάσιους, το πεπόνι.

Χαμηλό κάλιο στην εγκυμοσύνη

Επειδή το κάλιο βρίσκεται σε μία πληθώρα τροφών η ανεπάρκεια σε κάλιο είναι σπάνια. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα χρόνιου ή σοβαρού εμετού ή διάρροιας. Η έλλειψη σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, κόπωση, κράμπες, δυσκοιλιότητα και μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Ο γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενάλος Λυγνός, αναφέρει επίσης:

«Τόσο η ανεπαρκής λήψη καλίου, όσο και η υπερβολική λήψη του, ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας. Εντούτοις, το πλεόνασμα καλίου αποβάλλεται από τα ούρα, οπότε σε γενικές γραμμές, αν τα νεφρά είναι λειτουργικά, σπάνια δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved