Μεγαλώνουν τα πόδια στην εγκυμοσύνη;

Αλλαγές που θα παρατηρήσετε στα πόδια σας όταν είστε έγκυος.

Μεγαλώνουν τα πόδια στην εγκυμοσύνη;

Γιατί μπορεί να μεγαλώσουν τα πόδια στην εγκυμοσύνη;

Bigstock

Τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι είναι σύνηθες σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη ειδικά το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να χρειαστείτε μεγαλύτερο νούμερο παπούτσι από ότι πριν. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους:

Αύξηση βάρους. Όσο μεγαλώνει η κοιλιά και το βάρος σας αυξάνετε, το σώμα σας ασκεί περισσότερη πίεση στις αρθρώσεις των ποδιών σας προκαλώντας αλλαγές στο πλάτος και στο μήκος τους.

Ορμόνες της εγκυμοσύνης. Η ορμόνη ρελαξίνη χαλαρώνει τους συνδέσμους γύρω από τη λεκάνη για να προετοιμάσει το σώμα να γεννήσει. Αντίστοιχα, χαλαρώνει τους συνδέσμους σε όλο το σώμα και αυτούς που βρίσκονται στα πόδια.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι στην πραγματικότητα δεν μεγαλώνουν τα πόδια σας, αλλά οι σύνδεσμοι στην περιοχή δεν είναι τόσο «σφιχτοί» όσο παλιά, κάτι που μπορεί να ανεβάσει κατά μισό ή ένα το νούμερο του παπουτσιού που φοράτε.

Τι προκαλεί τη φαγούρα στα πόδια την περίοδο της εγκυμοσύνης και τι μπορείτε να κάνετε

Bigstock

Πότε θα παρατηρήσετε αλλαγές στα πόδια σας;

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας σας στενεύουν ήδη από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές θα αυξάνονται μέχρι και το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό, το πρήξιμο στα πόδια μπορεί αν υποχωρήσει, ωστόσο η χαλάρωση στους συνδέσμους είναι μόνιμη. Μάλιστα, μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες είδαν το μήκος των ποδιών τους να αυξάνεται μεταξύ 2 και 10 χιλιοστών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στα πόδια

  • Γενικά αποφύγετε να στριμώχνετε τα πόδια σας σε παπούτσια που σας σφίγγουν. Επιλέξτε άνετα παπούτσια που θα κάνουν πιο άνετο και το περπάτημά σας.
  • Αποφύγετε την ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Όταν κάθεστε ανασηκώστε τα πόδια σας για να μην συσσωρεύονται στο κάτω μέρος τα υγρά.
  • Πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε το πρήξιμο.
  • Βελτιώστε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια κάνοντας κυκλικές ασκήσεις στον αστράγαλο.
  • Δοκιμάστε να φορέσετε κάλτσες συμπίεσης.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved