Βραδινές λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Tips για να τις διαχειριστείτε

Τι προκαλεί τις βραδινές λιγούρες στην εγκυμοσύνη και τι μπορείτε να κάνετε.

Βραδινές λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Tips για να τις διαχειριστείτε

Οι βραδινές λιγούρες είναι κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, ωστόσο υπάρχει τρόπος να τις διαχειριστείτε. 

Bigstock

Οι βραδινές λιγούρες είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και ο καλύτερος τρόπος για να τις αποφύγετε είναι το βραδινό σας γεύμα να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού. Εάν ξυπνήσετε μέσα στο βράδυ γιατί νιώθετε πείνα δεν είναι απαγορευτικό να φάτε κάποιο σνακ, ωστόσο καλό είναι να επιλέξετε τι θα φάτε με προσοχή.

Γιατί ξυπνάτε το βράδυ νιώθοντας πείνα;

Ανεξάρτητα από το πόσο τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να ξυπνήσετε νιώθοντας πείνα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν είναι τόσο παράλογο όσο νομίζετε. Μην ξεχνάτε ότι μέσα σας μεγαλώνει ένα μωρό που έχει ανάγκη από ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και ότι το σώμα σας δουλεύει υπερωρίες για να του τα προσφέρει.

Οι ορμονικές αλλαγές είναι ακόμα ένας λόγος που νιώθετε πείνα την περίοδο της εγκυμοσύνης ακόμα και τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Παρατηρούνται αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με την αίσθηση πείνας και κορεσμού με αποτέλεσμα να είστε χορτάτοι και απλά ο εγκέφαλος να μην το εκλαμβάνει ως μήνυμα.

Επίσης, πιο συχνά πείνα μπορεί να νιώθετε λόγω των αλλαγών στον μεταβολισμό σας. Ο μεταβολισμός είναι εκείνος χάρη στον οποίο η τροφή μετατρέπεται σε ενέργεια. Ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται την περίοδο της εγκυμοσύνης προκειμένου το σώμα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

egkymosyni-kai-diatrofi-sumboules.jpg

Γενικά, είναι λογικό να τρώτε περισσότερο στην εγκυμοσύνη, αν και το πρώτο τρίμηνο ο συνολικός αριθμός θερμίδων που πρέπει να καταναλώνετε μέσα στη μέρα προτείνεται να είναι ο ίδιος με αυτόν πριν την εγκυμοσύνη. Στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού καλύπτονται από την κατανάλωση 340 παραπάνω θερμίδων και στο τρίτο τρίμηνο με την κατανάλωση 450 παραπάνω θερμίδων αντίστοιχα.

Πώς να διαχειριστείτε τις λιγούρες της εγκυμοσύνης το βράδυ

Μην πάτε για ύπνο χωρίς να έχετε φάει. Αποφύγετε να ξαπλώσετε ενώ ήδη πεινάτε. Οι πιθανότητες να ξυπνήσετε το βράδυ νιώθοντας πείνα αυξάνονται κατά πολύ. Δοκιμάστε να προσθέσετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι φρούτα και λαχανικά, τα οποία θα σας κρατήσουμε χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Επιλέξτε τα σνακ σας έξυπνα. Το να φάτε κάτι μέσα στη νύχτα εφόσον πεινάτε, δεν είναι απαγορευτικό. Ωστόσο, καλό είναι να επιλέξετε τα σνακ σας έξυπνα. Έχετε πάντα στο ψυγείο σας φρούτα, βρασμένα αυγά, λίγο τυρί και γενικά τροφές υγιεινές που θα μπορείτε να φάτε εύκολα ακόμα και αν ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμήστε όσο το δυνατόν πιο φυσικά προϊόντα. Αφενός είναι πιο υγιεινά και αφετέρου οι επεξεργασμένες τροφές μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών που σχετίζονται με την πείνα με αποτέλεσμα να πεινάτε περισσότερο.

patatakia-stin-egimosini.jpg

Πίνετε πολύ νερό. Έτσι και αλλιώς την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεστε επιπλέον νερό για να υποστηρίξετε τον πρόσθετο όγκο αίματος και να αναπληρώσετε το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό σας. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά επίσης το σώμα να αφομοιώσει την τροφή πιο αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved