Οι κατάλληλες τροφές για μία «δύσκολη» εγκυμοσύνη

Υπάρχουν τροφές που λόγω των θρεπτικών συστατικών τους προστατεύουν από επιπλοκές και είναι must σε μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

Οι κατάλληλες τροφές για μία «δύσκολη» εγκυμοσύνη

Σε μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου ενδέχεται να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας.

Bigstock

Σε μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου ενδέχεται να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας για την υγεία τη δική σας και του μωρού. Στο καθημερινό σας διαιτολόγιο θα πρέπει να εντάξετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και παράλληλα κατάλληλες που προστατεύουν από την υπέρταση, τον διαβήτη και την παχυσαρκία, μεταξύ άλλων.

Ποιες οι διατροφικές ανάγκες σε μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου;

Οι διατροφικές ανάγκες μίας γυναίκας που έχει να διαχειριστεί μία δύσκολη εγκυμοσύνη εξαρτώνται από το πρόβλημα το οποίο καθιστά την εγκυμοσύνη «υψηλού» κινδύνου. Για παράδειγμα, μία έγκυος με διαβήτη κύησης πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα την πρόσληψη σακχάρου της. Αντίστοιχα, στην περίπτωση προεκλαμψίας, θα πρέπει να ελέγχεται η πρόσληψη καλίου, νατρίου και βιταμίνης D.

Επιπλέον σε μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, το μωρό μπορεί να εμφανίσει προβλήματα πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά τον τοκετό. Μία ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης, συνεπώς, θα μπορεί να του προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη και να υποστηρίξη την υγιή ανάπτυξή του. Μεταξύ των θρεπτικών αυτών συστατικών είναι οι πρωτεΐνες, τα καλά λιπαρά και οι υδατάνθρακες, το φολικό οξύ, ο σίδηρος, οι φυτικές ίνες, το ασβέστιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά.

Τροφές που ενδείκνυνται σε μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου

Φρούτα και λαχανικά

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetric and Gynecology αναφέρει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των πιο υγιεινών τροφών για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι λόγοι είναι πολλοί: είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο και φολικό οξύ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ένα σύμπτωμα ενοχλητικό και αρκετά σύνηθες την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Happy Young Pregnant Woman Eating Vegetable Salad At Home. Healthy Nutrition And Pregnancy Concept.

Οι τροφές που ανήκουν σε αυτήν την ομάδα τροφίμων είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Το πια φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να επιλέξετε εξαρτάται από το πρόβλημα υγεία που πρέπει να διαχειριστείτε. Για παράδειγμα, οι έγκυες με διαβήτη κύησης, θα πρέπει να επιλέξουν φρούτα και λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το αβοκάντο, το ακτινίδιο, το αχλάδι και το ροδάκινο.

Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου και την ανάπτυξη της όρασής του. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η επαρκής κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρο τοκετού.

Καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών είναι ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες. Τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν και χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και θεωρούνται ασφαλή για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άπαχο κρέας

Το άπαχο κρέας είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του μωρού. Επίσης περιέχει σίδηρο, ο οποίος απορροφάται κατά 20-30% περισσότερο σε σχέση με τον σίδηρο που περιέχουν τα όσπρια και τα λαχανικά.

Η επάρκεια σε σίδηρο προλαμβάνει την αναιμία η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή χαμηλό βάρος γέννησης.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D, συστατικά απαραίτητα για την οστική ανάπτυξη του μωρού. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνες. Σε περιπτώσεις διαβήτη κύησης, παχυσαρκίας ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, προτείνονται τα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Young Beautiful Pregnant Female Resting In Chair And Drinking Milk From Glass

Όσπρια

Τα όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Επίσης περιέχουν σίδηρο και φολικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον σχηματισμό του νευρικού σωλήνα του μωρού.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το ρύζι, η βρόμη, το καλαμπόκι, το σιτάρι και το ψωμί ολικής αλέσεως βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προάγουν τον κορεσμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της δυσκοιλιότητας και ανακουφίζουν από τις αιμορροΐδες που εμφανίζονται στο τρίτο κυρίως τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Παρέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του μωρού και τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας στη μέλλουσα μητέρα.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Ε και ωμέγα-3 λιπαρών. Επίσης περιέχουν μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology αναφέρει ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με την καλύτερη μακροπρόθεσμη νευροψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Με πληροφορίες από youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved