Μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι ασφαλές το μασάζ στην εγκυμοσύνη;

Μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πότε μπορείτε να κάνετε μασάζ στην εγκυμοσύνη

Bigstock

Αν έχετε έρθει αντιμέτωπη με πόνους και κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ίσως να χρειάζεστε ένα προγεννητικό μασάζ (μασάζ για εγκύους). Αλλά είναι ασφαλές;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια χαρούμενη περίοδος, αλλά συνοδεύεται από κάποια δυσφορία, ειδικά στην πλάτη σας. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) αναφέρει τον πόνο στην πλάτη ως ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Ο πόνος κάνει πολλούς ανθρώπους να λαχταρούν μια επίσκεψη σε κάποιο στούντιο μασάζ, αλλά μπορείτε να κάνετε μασάζ ενώ είστε έγκυος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το προγεννητικό μασάζ είναι γενικά ασφαλές. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κυκλοφορία και να χαλαρώσετε τους μύες, υπό την προϋπόθεση να σας κάνουν μαλάξεις ειδικοί στο προγεννητικό μασάζ. Θα πρέπει επίσης να λάβετε άλλες προφυλάξεις πριν κάνετε μασάζ, όπως να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να αποφύγετε την έντονη πίεση στην κοιλιά και τα πόδια σας.

Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα οφέλη και τους κινδύνους του προγεννητικού μασάζ, καθώς και συμβουλές για να το εντάξετε στη ρουτίνα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Πού οφείλονται οι πόνοι της πλάτης;

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 65% των γυναικών βιώνουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη. Ο πόνος στη μέση εμφανίζεται συνήθως μεταξύ του πέμπτου και έβδομου μήνα κύησης, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και στην όγδοη με δωδέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ο πόνος στην πλάτη, τη μέση, ακόμα και τη λεκάνη είναι απόλυτα φυσιολογικός. Προκαλείται από μία ορμόνη της εγκυμοσύνης που ονομάζεται χαλαζίνη η οποία κάνει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις να χαλαρώσουν, προετοιμάζοντας έτσι το σώμα για τον τοκετό.

Επιπλέον, καθώς το μωρό μεγαλώνει, αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος και η σπονδυλική στήλη είναι πιο ευαίσθητη σε πόνους.

Αποφύγετε την έντονη πίεση στην περιοχή της κοιλιάς και των ποδιών

Bigstock

Είναι το προγεννητικό μασάζ ασφαλές στην εγκυμοσύνη;

Η απάντηση είναι, ναι! Μπορείτε με ασφάλεια να κάνετε μασάζ κατά τη διάρκεια της κύησης. Αν και όλες οι τεχνικές προγεννητικού μασάζ, έχουν πάρει το πράσινο φως από τους ειδικούς, εσείς θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές:

  • Πάντα να επισκέπτεστε μασέρ - θεραπευτή που ειδικεύεται στο προγεννητικό μασάζ.
  • Αποφύγετε την έντονη πίεση στην περιοχή της κοιλιάς και των ποδιών.
  • Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο που σας παρακολουθεί, πριν επισκεφθείτε κάποιο στούντιο μασάζ.
  • Περιμένετε μέχρι το 2ο-3ο τρίμηνο. Η American Pregnancy Association λέει ότι το μασάζ είναι καλό κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου, αλλά ορισμένοι επαγγελματίες πιστεύουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής (αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία γι' αυτό). Το μασάζ κατά τον πρώτο τρίμηνο μπορεί επίσης να επιδεινώσει συμπτώματα όπως ναυτία σε μερικές γυναίκες

Τα οφέλη του προγεννητικού μασάζ

Το προγεννητικό μασάζ δεν είναι μόνο χαλαρωτικό, αλλά έχει και πολλά πλεονεκτήματα για την έγκυο. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

  • Διαχείριση πόνου
  • Βελτιώνει την ψυχική υγεία
  • Μειώνει τους κινδύνους για πιθανές επιπλοκές στον τοκετό
  • Μειώνει το πρήξιμο

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved