Νιώθοντας τις κλωτσιές του μωρού

Σε ποια εβδομάδα κλωτσάει το μωρό;

Νιώθοντας τις κλωτσιές του μωρού

Όταν κλωτσάει το μωρό

Bigstock

Στις 24 εβδομάδες, το μωρό βολεύεται στη μήτρα σας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σκουντιές που νιώθετε είναι δικές του. Είναι πολύ μεγαλύτερο, έχει μια στιβάδα λίπους και συνεχίζει να αναπτύσσεται, οπότε δεν έχει πια τόσο χώρο για τα ακροβατικά του. Τώρα, όταν κινείται, νιώθετε πιθανότατα πιο δυνατές κλωτσιές και ακόμα και τούμπες και στροφές και ίσως να βλέπετε και την την κοιλιά σας να κινείται ταυτόχρονα.

Αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί αυτές να είναι οι πρώτες κινήσεις που νιώθετε, καθώς οι σκληροί μύες της μήτρας σας τεντώνονται αρκετά ώστε να τις αφήσουν να γίνουν αισθητές. Πώς είναι; Η αίσθηση έχει παρομοιαστεί με ποπκόρν που σκάει, με φτερούγισμα, με γαργάλημα ή με φουσκάλες.

Μπορείτε να εκπλαγείτε που ενώ εσείς δεν έχετε νιώσει ακόμα το μωρό σας, άλλες γυναίκες διακρίνουν τα πρώτα φτερουγίσματα από τις 16 εβδομάδες. Αυτό όμως εξαρτάται και από το βάρος σας, από τη θέση του πλακούντα, καθώς και από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται το μωρό αφού για να κάνει αισθητή την παρουσία του πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να σας κλοτσά και να σας σκουντά εσωτερικά.

Όταν καταλαβαίνετε τις κινήσεις τους, δεν τις νιώθετε στην εσωτερική επίστρωση της μήτρας, γιατί η μήτρα δεν έχει τους απαραίτητους αισθητήρες. Όταν όμως το μωρό κλοτσά, η μήτρα χτυπά στους μυς και στα όργανά σας, όπως στο κοιλιακό τοίχωμα ή στην ουροδόχο κύστη και αυτή είναι η αίσθηση κίνησης που νιώθετε.

Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας δεν είναι πολύ δραστήριο. Μετά τη χαρά των πρώτων κινήσεων μπορεί να περιμένετε να το νιώθετε συνέχεια, αλλά δεν είναι έτσι. Οι κλοτσιές θα είναι διαρκώς αισθητές από τις 26-28 εβδομάδες.

Αν δεν νιώθετε το μωρό καθόλου, αναφέρετέ το στον γιατρό σας. Αν όμως ο χτύπος της καρδιάς του είναι δυνατός και τα άλλα ζωτικά του σημεία είναι σταθερά, θα είναι πιθανότητα καλά.

πηγή: Βιβλίο «Η εγκυμοσύνη μου» από τις εκδόσεις διόπτρα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved