Γιατί τα μωρά κινούνται μέσα στη μήτρα σύμφωνα με μελέτη

Πού οφείλεται η κινητικότητα του εμβρύου στη μήτρα.

Γιατί τα μωρά κινούνται μέσα στη μήτρα σύμφωνα με μελέτη

Επιστήμονες εξηγούν γιατί το έμβρυο κινείται μέσα στη μήτρα. 

Bigstock

Η κίνηση του εμβρύου μέσα στη μήτρα είναι μοναδική στιγμή για κάθε έγκυο. Οι περισσότερες το αποδέχονται ως φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν γιατί συμβαίνει.

Ερευνητές όμως ανακάλυψαν τον λόγο που τα μωρά κινούνται τόσο πολύ στη μήτρα - και δεν είναι μόνο για να σας κρατούν ξύπνιες τη νύχτα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Development, επιστήμονες στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Kanpur και στο Trinity College του Δουβλίνου διαπίστωσαν ότι τα μωρά κινούνται επειδή προσπαθούν να αναπτύξουν γερά οστά και αρθρώσεις.

Τι έδειξε η μελέτη για την κινητικότητα των εμβρύων

Αναλύοντας έμβρυα κοτόπουλου και ποντικιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κίνηση βοηθά στην τόνωση των «μοριακών αλληλεπιδράσεων» που τελικά μετατρέπουν τα κύτταρα και τους ιστούς ενός εμβρύου σε λειτουργικά οστά και αρθρώσεις.

Ανάλογα με το πού βρίσκονται τα κύτταρα, η κίνηση τα κατευθύνει είτε να σχηματίσουν οστό είτε χόνδρο.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι εάν τα μωρά δεν κινούνται αρκετά συχνά στη μήτρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εύθραυστα οστά ή ανώμαλη ανάπτυξη των αρθρώσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως όλοι οι άνθρωποι, τα μωρά χρειάζονται οι αρθρώσεις τους να καλύπτονται με λείο χόνδρο ώστε να έχουν ευλυγισία.

Επιπλέον, το NHS τονίζει ότι το να νιώθετε το μωρό σας να κινείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημάδι ότι αναπτύσσεται σωστά.

Ultrasound Image Pregnant Baby Photo. Woman Holding Ultrasound Pregnancy Picture. Pregnancy, Medicin

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να ενεργοποιήσουν ή να αυξήσουν την κινητικότητα του μωρού στη μήτρα.

Bigstock

Κινητικότητα εμβρύου

Η πλειοψηφία των εγκύων αισθάνονται το μωρό τους να κινείται μεταξύ 16 και 24 εβδομάδων. Κι ενώ δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός κινήσεων, θα πρέπει να νιώθετε το μωρό να κινείται όλο και περισσότερο μέχρι τις 32 εβδομάδες.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να ενεργοποιήσουν ή να αυξήσουν την κινητικότητα του μωρού όπως η κατανάλωση ενός σνακ ή κάποιου συγκεκριμένου φαγητού. Το μωρό μπορεί να γευτεί τις διάφορες γεύσεις και όταν κάποια από αυτές είναι ιδιαίτερα έντονη είναι πιθανό να επηρεάσει την κινητικότητά του.

Με πληροφορίες από τον independent.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved