2η εβδομάδα εγκυμοσύνης: H διαδικασία της εμφύτευσης και τα πρώτα συμπώματα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δεύτερη εβδομάδα κύησης;

2η εβδομάδα εγκυμοσύνης: H διαδικασία της εμφύτευσης και τα πρώτα συμπώματα

Όλα  όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Bigstock

Η περίοδος της εγκυμοσύνης διαρκεί 40 εβδομάδες και ως πρώτη μέρα υπολογίζεται η πρώτη μέρα από την τελευταία περίοδο. Η εγκυμοσύνη στην πραγματικότητα ξεκινά την 2η με 3η εβδομάδα κύησης, ανάλογα με το πότε γίνεται η ωορρηξία.

Η ωορρηξία

Η ωορρηξία συμβαίνει την 13η με 20η μέρα μετά την πρώτη μέρα της περιόδου, ανάλογα με τη διάρκεια του κύκλου.

Στην ωορρηξία ένα μία από τις δύο ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο το οποίο ταξιδεύει μέσα στις σάλπιγγες. Για να γίνει η σύλληψη, πρέπει το σπερματοζωάριο επίσης να ταξιδέψει μέσα στη σάλπιγγα και να γονιμοποιήσει το ωάριο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τις γόνιμες δηλαδή ημέρες.

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι για να εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας, όπως παρακολουθώντας τον κύκλο σας για να βρείτε το μοτίβο, κάνοντας ένα τεστ ωορρηξίας ή παρακολουθώντας τις κολπικές εκκρίσεις σας.

Η διαδικασία της εμφύτευσης

Μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου σχηματίζεται το έμβρυο, το οποίο μέσω των σαλπίγγων μεταβαίνει στην ενδομητρική κοιλότητα και εμφυτεύεται στο τοίχωμά της. Προϋπόθεση, ωστόσο, της επιτυχημένης εμφύτευσης είναι το έμβρυο να συναντήσει στο τοίχωμα της μήτρας «δεκτικό» περιβάλλον.

Ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός αναφέρει στο Mothersblog.gr:

«”Δεκτικό” στην εμφύτευση του εμβρύου είναι το περιβάλλον της μήτρας, όταν το ενδομήτριο είναι αρκετά πλούσιο σε αγγεία και θρεπτικά συστατικά, ώστε να μπορεί να “υποστηριχθεί” η εμβρυϊκή ανάπτυξη, ενώ ανάλογη απαιτείται να είναι και η σύνθεση του ενδομητρικού υγρού.

Με δεδομένο, πως η σύνθεση τόσο του ενδομητρίου, όσο και του ενδομητρικού υγρού μεταβάλλονται, η σύνθεση αυτών είναι κατάλληλη για την εμφύτευση του εμβρύου μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το χρονικό αυτό διάστημα ονομάζεται “παράθυρο εμφύτευσης”.»

2η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τα συμπτώματα

Στην 2η εβδομάδα κύησης ενδέχεται να παρατηρήσετε κάποια πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Μεταξύ αυτών τα εξής:

  • Καθυστέρηση
  • Κακή διάθεση
  • Ευαίσθητο στήθος
  • Ναυτία και εμετός
  • Συχνοουρία
  • Έντονη κόπωση

Το στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης είναι το πρώτο από πολλά που θα ακολουθήσουν και το σώμα χρειάζεται κάποιο χρόνο μέχρι να δείξει τα συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Η καθυστέρηση είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες επιβεβαιώνουν τότε την εγκυμοσύνης τους, είτε κάνοντας ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είτε μέσω εξετάσεων αίματος οι οποίες υπολογίζουν τυχόν αύξηση στα επίπεδα της γοναδοτροπίνης.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved