Εγκυμοσύνη και αμμοδόχος γάτας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι ασφαλές να έχετε γάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη και αμμοδόχος γάτας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη - Τι να γνωρίζετε, τι να προσέξετε

Bigstock

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, πιθανότατα να είστε εξοικειωμένες με μερικά από τα πιο κοινά «πρέπει» ή «δεν πρέπει». Για παράδειγμα αποφεύγετε το αλκοόλ, τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, δεν κουράζεστε. Υπάρχει όμως ακόμη ένα πράγμα που πρέπει να αποφεύγει η έγκυος και αυτό είναι η αμμοδόχος της γάτας της.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, το καθάρισμα της άμμου της γάτας σας πρέπει να γίνεται καθημερινά. Τα πράγματα όμως αλλάζουν, όταν είστε έγκυος. Μπορεί από το δικό σας το μυαλό να μην περνά καθόλου, όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται ο καθαρισμός της αμμοδόχου από εσάς την ίδια.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους κινδύνους που εγκυμονεί η αμμοδόχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μάθετε για την τοξοπλάσμωση και θα βρείτε συμβουλές για το πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το αγέννητο μωρό σας από ενδεχόμενη μόλυνση.

toxoplasmosi.jpg

Είναι ασφαλές να καθαρίζετε την αμμοδόχο της γάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν και μπορούν να ληφθούν προφυλάξεις, συνιστάται γενικά οι έγκυες να αποφεύγουν να καθαρίζουν την άμμο που περιέχει απορρίμματα της γάτας, όταν είναι δυνατόν. Ο λόγος; Τα κόπρανα της γάτας μπορεί να περιέχουν ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii, που οδηγεί σε μια λοίμωξη που ονομάζεται τοξοπλάσμωση και μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους.

Συνήθως, οι αδέσποτες γάτες είναι οι ένοχοι μιας λοίμωξης από τοξοπλάσμωση. Σε αντίθεση με τις οικόσιτες γάτες, είναι πιο πιθανό να τρώνε τρωκτικά, πουλιά ή μικρά ζώα που είναι μολυσμένα. Τούτου λεχθέντος, το παράσιτο Toxoplasma gondii σπάνια προκαλεί ασθένεια σε γάτες που ζουν κοντά στους φροντιστές τους και τρέφονται με καθαρές τροφές.

Απορρίμματα γάτας και εγκυμοσύνη - Κίνδυνοι

Η μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τα απορρίμματα της γάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η μόλυνση με τοξοπλάσμωση. Τόσο τα γατάκια όσο και οι γάτες μπορούν να αποβάλουν εκατομμύρια παράσιτα μέσα από τα κόπρανά τους έως και τρεις εβδομάδες αφού μολυνθούν.

«Εάν πάθετε τοξοπλάσμωση για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη, η μόλυνση μπορεί να περάσει από τον πλακούντα στο μωρό και μπορεί να οδηγήσει σε συγγενή τοξοπλάσμωση», εξηγεί η Andrea Chisholm, MD, πιστοποιημένη OB/GYN στο Cody Regional Health Rural Health. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές, όπως εγκεφαλική παράλυση, τύφλωση, επιληπτικές κρίσεις και θνησιγένεια».

Η ειδικός προσθέτει ότι όσο νωρίτερα στην εγκυμοσύνη συμβεί μια μόλυνση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών για το αγέννητο μωρό σας. Ενώ το 70% έως 90% των μωρών που γεννιούνται με τοξοπλάσμωση δεν εμφανίζουν σημεία ή συμπτώματα κατά τη γέννηση, σοβαρές επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες ή και χρόνια. Όπως για παράδειγμα προβλήματα όρασης, αναπτυξιακές καθυστερήσεις, κώφωση και μια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται υδροκεφαλία.

Πώς μεταδίδεται το τοξόπλασμα;

Σύμφωνα με την Δρ Chisholm, «η τοξοπλάσμωση είναι μια παρασιτική λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma gondii. Για να γίνει μεταδοτικό, το παράσιτο πρέπει να μπορεί να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του και να εισέλθει στη μολυσματική του κατάσταση. Αυτό συμβαίνει μόνο σε γάτες, τόσο οι οικόσιτες όσο και αδέσποτες».

Εάν καθαρίσετε τα απορρίμματα γάτας που είναι μολυσμένα με Toxoplasma gondii και αγγίξετε ακούσια το στόμα σας, θα μπορούσατε να καταπιείτε το παράσιτο, προκαλώντας λοίμωξη από τοξοπλάσμωση. Εάν μολυνθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λίγο πριν μείνετε έγκυος, μπορεί να περάσει απευθείας στο έμβρυο.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συχνά το παράσιτο μπορεί να μεταδοθεί στον αέρα», λέει η Δρ Chisholm. «Μπορείτε να μολυνθείτε αναπνέοντας το παράσιτο, όχι μόνο με την κατάποσή του».

Τονίζει ότι το Toxoplasma gondii δεν περιέχεται μόνο στην άμμο της γάτας σας. Η τοξοπλάσμωση μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω των παρακάτω:

  • Τρώγοντας ωμά, παστά ή καλά μαγειρεμένα κρέατα όπως κοτόπουλο, χοιρινό ή αμνοερίφια που έχουν μολυνθεί με Toxoplasma gondii
  • Πίνοντας ή τρώγοντας μη παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα ή τυρί
  • Τρώγοντας ωμά στρείδια ή μύδια που έχουν συλλεχθεί από μολυσμένα νερά
  • Τρώγοντας φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος ή εκτίθενται σε μολυσμένο νερό
toxoplasmosi-2.jpg

Τοξοπλάσμωση: Μπορεί να μεταδοθεί μέσω του θηλασμού;

Ευτυχώς, οι πιθανότητες μετάδοσης τοξοπλάσμωσης μέσω του μητρικού γάλακτος είναι μικρές. Το CDC αναφέρει ότι η τοξοπλάσμωση στα βρέφη έχει συνδεθεί με την κατανάλωση μη παστεριωμένου κατσικίσιου γάλακτος, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν τη μετάδοση της λοίμωξης από το ανθρώπινο μητρικό γάλα.

Τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη - Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές η τοξοπλάσμωση έχει συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, πονόλαιμο και πιθανώς εξάνθημα και/ή μεγέθυνση λεμφαδένων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Florencia Segura, MD, FAAP, παιδίατρος στο Einstein Pediatrics, πολλοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. «Από αυτούς που έχουν μολυνθεί, πολύ λίγοι έχουν συμπτώματα επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς ατόμου εμποδίζει να προκαλέσει ασθένεια», λέει.

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί με το πρωτόζωο Toxoplasma gondii είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό. Μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει για αντισώματα στο Toxoplasma gondii και μπορεί να λάβετε φαρμακευτική αγωγή εάν διαγνωστεί η λοίμωξη. Εσείς και το μωρό σας θα παρακολουθείστε επίσης στενά καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση.

Πρέπει να διώξω τη γάτα μου αν μείνω έγκυος;

Όχι, δεν χρειάζεται να διώξετε το γατάκι σας. Κάθε άλλο.

«Είναι απολύτως ασφαλές να κρατήσετε τη γάτα σας στο σπίτι ενώ είστε έγκυος», λέει η Δρ Chisholm. Αυτό που πρέπει όμως να αποφύγετε είναι η επαφή με άλλες γάτες, πόσο μάλλον αδέσποτες. Επίσης θα πρέπει να αποφευχθεί και η υιοθεσία μιας νέας γάτας.

Όσο για τα απορρίμματα και το καθάρισμα της αμμοδόχου; «Το καλύτερο θα ήταν να ζητήσετε από κάποιον άλλο να καθαρίσει την αμμοδόχο της γάτας σας», λέει η Δρ Chisholm. «Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η χρήση μάσκας που καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας, καθώς και η χρήση γαντιών μίας χρήσης και στη συνέχεια το καλό πλύσιμο των χεριών, είναι καλή και ασφαλής εναλλακτική λύση».

Συμβουλές προστασίας από τοξοπλάσμωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Να μην καθαρίζετε εσείς την αμμοδόχο της γάτας - Αν το κάνετε να φοράτε γάντια μίας χρήσης και ιατρική μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα σας.

  • Ποτέ να μην τρώτε ωμό κρέας
  • Να πλένετε καλά και προσεκτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά
  • Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας, τα μαχαίρια, τα ξύλα κοπής που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας
  • Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα
  • Ποτέ μην πίνετε νερό βρύσης σε περιοχές που δεν γνωρίζετε αν έχουν φίλτρο ή καθαρό πόσιμο νερό.

με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved