Εγκυμοσύνη και διατροφή: Έξι βασικές συμβουλές

Έξι βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Έξι βασικές συμβουλές

Η ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι το Α και το Ω. 

Bigstock

Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μίας γυναίκας που χρειάζεται προσοχή. Η καλή ή η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία της μαμάς και φυσικά του μωρού.

Τους εννέα αυτούς μήνες, το σώμα χρειάζεται ακόμα περισσότερη ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, με αποτέλεσμα να πρέπει ενδεχομένως να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να καλύψετε τις ανάγκες αυτές.

Γιατί είναι σημαντική η διατροφή στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται πολλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Έρευνα του 1029 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition magazine επιβεβαίωσε ότι οι διατροφικές ανάγκες αυξάνονται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό συνεπάγεται ότι η ανεπάρκεια ή υπερπρόσσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, την υγεία της μέλλουσας μαμάς ακόμα και την ποιότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει η μητέρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για την υγεία της μαμάς και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Μειώνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού, του χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού, της προεκλαμψίας ακόμα και την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών στην ενήλικη ζωή του παιδιού.

Οι βασικές συμβουλές για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη

Φάτε για δύο αλλά όχι διπλάσιες ποσότητες

Το πόσο βάρος θεωρείται φυσιολογικό κι υγιές να πάρει η μαμά την περίοδο της εγκυμοσύνης εξαρτάται από τον Δείκτη Μάζα του Σώματός της και άλλους παράγοντες. Για γυναίκες με φυσιολογικό ΔΜΣ τα 9 με 12 κιλά αποτελούν το συνιστώμενο επιπλέον βάρος το οποίο προκύπτει από το βάρος του εμβρύου, το βάρος του αμνιακού υγρού και του πλακούντα.

Η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για προεκλαμψία, τοκετό με καισαρική και διαβήτη κύησης.

Πίνετε πολύ νερό

Η επαρκής ενυδάτωση έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, άρατα υγρά στο σώμα ανακυκλώνονται και μειώνονται οι πιθανότητες δυσκοιλιότητας, ουρολοιμώξεων, πονοκεφάλου και ζαλάδων.

Εντάξτε στη διατροφή σας τα συστατικά που έχετε ανάγκη

Η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη του μωρού και την υγεία της μέλλουσας μαμάς. Τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη το διάστημα αυτό είναι:

  • Φυτικές ίνες
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρος
  • Φολικό οξύ
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Πρωτεΐνη
Young Pregnant Woman With Apple And Bread In Her Hands In Kitchen. Concept Of Healthy Food.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν συμπληρώματα

Η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά είναι τόσο σημαντική που εάν δεν καλύπτεται μέσω της διατροφής, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να πάρετε συμπληρώματα διατροφής.

Μοιράστε τα γεύματα μέσα στη μέρα σας διαφορετικά

Για να μειώσετε τις καούρες, τη δυσπεψία και να μην νιώθετε πείνα, στοχεύστε στα μικρά και συχνά γεύματα, ιδανικά τα πέντε την ημέρα.

Βγάλτε από τη διατροφή σας το ωμό κρέας, το ωμό ψάρι, τα ωμά αυγά και τα μη παστεριωμένα τρόφιμα

Τα ωμά κρέατα, τα ωμά ψάρια, αυγά και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο για βακτήρια που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Με πληροφορίες από youaremum.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved