Επιτρέπεται το παγωμένο τσάι στην εγκυμοσύνη;

Η κατανάλωσή του παγωμένου τσαγιού (iced tea) στην εγκυμοσύνη χρειάζεται προσοχή.

Επιτρέπεται το παγωμένο τσάι στην εγκυμοσύνη;

Το παγωμένο τσάι είναι δροσιστικό, νόστιμο, αλλά περιέχει καφεΐνη και ίσως  έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Bigstock

Τα δροσιστικά ροφήματα έχουν την τιμή τους το καλοκαίρι και ένα από τα πιο δημοφιλή ανά τον κόσμο είναι το παγωμένο τσάι. Είναι όμως μία ασφαλής επιλογή για τις έγκυες γυναίκες;

Το τσάι περιέχει καφεΐνη και πολλά από τα έτοιμα του εμπορίου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η απάντησή στο παραπάνω ερώτημα, συνεπώς, είναι ναι αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η μέγιστη ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να καταναλώνει μία γυναίκα στην εγκυμοσύνη είναι τα 200 mg. Όσον αφορά, τη ζάχαρη, το ιδανικό είναι να αποφεύγεται τελείως μίας και έχει μηδενική διατροφική αξία για την έγκυο και το έμβρυο. Μία σαφώς πιο υγιεινή εναλλακτική είναι το σπιτικό το σπιτικό τσάι που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι με μέλι ή χωρίς κανέναν γλυκαντικό.

Πόση καφεΐνη περιέχει το παγωμένο τσάι;

Ένα ποτήρι παγωμένο τσάι περιέχει συνήθως από 12 έως 18 mg καφεΐνη. Η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το είδος του τσαγιού, τη γεύση και το brand.

Μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα το δικό σας παγωμένο τσάι στο σπίτι. Βάλτε σε μία κανάτα τρία φακελάκια τσαγιού της επιλογής σας (δείτε εδώ ποια είναι τα καλύτερα για την εγκυμοσύνη) και έπειτα προσθέστε τρία ποτήρια νερό. Εάν θέλετε το τσάι να έχει δυνατή γεύση βάλτε ακόμα ένα φακελάκι. Για extra άρωμα μπορείτε να ρίξετε ένα κομμάτι λεμόνι. Βάλτε την κανάτα στο ψυγείο και αφήστε την να κρυώσει καλά για τουλάχιστον έξι με οχτώ ώρες μέχρι να πάρει το νερό τα αρώματα και τη γεύση του τσαγιού και του λεμονιού.

pagomeno-tsai.jpg

Unsplash.com / Julia D'Alkminjdalkmin

Τα οφέλη του παγωμένου τσαγιού στην εγκυμοσύνη

Είναι δροσιστικό και αναζωογονητικό

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ένα ποτήρι παγωμένο τσάι θα σας δροσίσει έστω και για λίγο. Εάν βάλετε μέσα λεμόνι ή τζίντζερ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των πρωινών ναυτιών. Τέλος, ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα καφεΐνης που περιέχει θα σας δώσει ένα μικρό boost ενέργειας.

Είναι πηγή αντιοξειδωτικών

Οι ορμονικές αλλαγές την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη μνήμη και γενικά την εγκεφαλική λειτουργία. Τα συστατικά του τσαγιού είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο και μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και όχι μόνο.

Προστατεύει από την τερηδόνα

Μπορεί να έχει χρωστικές οι οποίες μετά από την χρόνια κατανάλωση αλλοιώνουν το λευκό χρώμα των δοντιών, παράλληλα όμως το παγωμένο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά που προστατεύουν από την τερηδόνα.

Τι να προσέξετε

Το σημαντικό είναι να αποφύγετε την υπερκατανάλωση. Το τσάι περιέχει καφεΐνη η οποία πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο στην εγκυμοσύνη. κόμα μία πιθανή συνέπεια της υπερκατανάλωσης είναι η μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Επίσης, το τσάι είναι διουρητικό συνεπώς εάν έτσι και αλλιώς πλησιάζετε προς τον τοκετό και έχετε συχνουρία, θα πρέπει να λάβετε και αυτό υπόψη.

Τέλος, αποφύγετε να πίνετε τσάι τις απογευματινές και βραδινές ώρες, καθώς η καφεΐνη μπορεί να σας κρατήσει ξύπνια.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved