Φαγούρα στις θηλές την περίοδο της εγκυμοσύνης: Πώς να ανακουφιστείτε

Η φαγούρα στις θηλές είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης.

Φαγούρα στις θηλές την περίοδο της εγκυμοσύνης: Πώς να ανακουφιστείτε

Αίτια φαγούρας στην κοιλιά  και τρόποι αντιμετώπισης. 

Bigstock

Το στήθος αλλάζει από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μεγαλώνει, πρήζεται, πονάει, σκληραίνει. Εξίσου κοινό σύμπτωμα είναι η φαγούρα στις θηλές.

Αίτια φαγούρας στις θηλές

Πολλές γυναίκες έχουν φαγούρα στις θηλές την περίοδο της εγκυμοσύνης, αν και σπάνια το αναφέρουν στον γιατρό τους. Για τον λόγο αυτό τα ποσοστά των εγκύων που έχουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αν και είναι πιο σύνηθες όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται και κυρίως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Όσο για τα αίτια, αυτά ποικίλουν:

Το στήθος μεγαλώνει. «Το στήθος μεγαλώνει, το δέρμα τεντώνεται και γίνεται πιο λεπτό» αναφέρει η γυναικολόγος Christine Greves. «Το συγκεκριμένο προκαλεί φαγούρα».

Το πρωτόγαλα. Πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που παράγει το σώμα της μαμάς ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εάν το πρωτόγαλα που ρέει στη θηλή ξεραθεί, θα προκαλέσει φαγούρα.

Αυξημένη τριβή στην περιοχή των θηλών. Όσο το στήθος και οι θηλές μεγαλώνουν είναι πιθανό να αυξάνεται η τριβή με τον στηθόδεσμο.

Έξαρση εκζέματος. Το άγχος και οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν έξαρση του εκζέματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στις θηλές.

Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από την φαγούρα στις θηλές.

Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα. Η τακτική ενυδάτωση της περιοχής θα σας ανακουφίσει από την έντονη φαγούρα.

Αλλάξτε αποσμητικό. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι το δέρμα τους γίνεται πιο ευαίσθητο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωσης αυτή μπορεί να σας βοηθήσει ένα διαφορετικό αποσμητικό χωρίς άρωμα, κατάλληλο και πιο ευαίσθητα δέρματα.

Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι. Πολλά σαπούνια έχουν αρωματικά και άλλες χημικές ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα και τις θηλές.

Βάλτε κρύες κομπρέσες στην περιοχή. Βάλτε μία δροσερή κομπρέσα στις θηλές που νιώθετε τη φαγούρα.

Μην ξύνετε την περιοχή. Όσο δελεαστικό και είναι μην ξύνετε τις θηλές και την γύρω περιοχή καθώς μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση.

Με πληροφορίες από thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved