Τα «ζωντανά» όνειρα της εγκύου

Τα όνειρα και οι εφιάλτες της εγκυμοσύνης έχουν αποτελέσει πεδίο μελέτης.

Τα «ζωντανά» όνειρα της εγκύου

Τι λένε οι ειδικοί για τα όνειρα των εγκύων;

Bigstock

«Όταν ήμουν έγκυος ονειρευόμουν συνέχεια ότι πήγαινα ταξίδι στο Παρίσι» λέει η Jill Feddersen από τη Μασαχουσέτη, μαμά ενός κοριτσιού. «Ένιωθα θυμάμαι τελείως ανέτοιμη και φοβισμένη. Πήγαινα με γκρουπ και τους έλεγα ότι δεν μπορούσα να πάω, ότι έχω πράγματα να κάνω στο σπίτι και ότι δεν είχαν καν φτιάξει βαλίτσα. Εκείνοι όμως με έβαζαν με το ζόρι στο αεροπλάνο και έπρεπε να πάω»

Όνειρα σαν και το παραπάνω είναι αρκετά συχνά στις έγκυες. Για την ακρίβεια, γενικά τα όνειρα αυξάνονται την περίοδο της εγκυμοσύνης.

«Στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες βλέπουν περισσότερα όνειρα τα οποία και θυμούνται, από ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής τους» λέει η Patricia Garfield, συνιδρύτρια του Study of Dreams. «Τα όνειρα αυτά έχουν να κάνουν με την κατάσταση της εγκυμοσύνης, το τρίμηνο που διανύουν, και ό,τι συμβαίνει στο σώμα τους τη δεδομένη στιγμή».

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να δώσουν απαντήσεις.

«Οι ορμονικές αλλαγές την περίοδο της εγκυμοσύνης ευθύνονται μεταξύ άλλων για τα πολλά και ζωντανά όνειρα των εγκύων.» αναφέρει η Patricia. “Επιπλέον, οι έγκυες χρειάζονται περισσότερο ύπνο και όσο περισσότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερα όνειρα βλέπεις.»

Η Garfield αναφέρει επίσης ότι οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη θυμούνται τα όνειρά τους λόγω του ό΄τι ξυπνούν συχνά. Για παράδειγμα, εάν το μωρό κουνιέται μέσα στη μήτρα και την ξυπνά, ή εάν η έγκυος ξυπνάει για να πάει στο μπάνιο λόγο της συχνοουρίας, είναι πιο πιθανό να θυμάται ένα όνειρο που μόλις είδε σε σχέση με το ένα κοιμόταν συνεχόμενα όλο το βράδυ. Στην περίπτωση αυτή, θα θυμόταν μόνο το τελευταίο όνειρο που είδε πριν ξυπνήσει το πρωί.

Τι σημαίνουν τα όνειρα της εγκύου

Το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο

«Το περιεχόμενο των ονείρων αλλάζει όσο μεταβάλλονται και οι αλλαγές στο σώμα» αναφέρει η Garfield. «Τα όνειρά της αντικατοπτρίζουν επίσης όλα όσα νιώθει και σκέφτεται για τον επικείμενο ερχομό του μωρού»

Για παράδειγμα, αναφέρει η ειδικός, το πρώτο τρίμηνο αρκετά συχνά είναι τα όνειρα που σχετίζονται με τη γονιμότητα. Πολλές έγκυες βλέπουν στον ύπνο τους νερά, φρούτα, κήπους, τα οποία γενικά συμβολίζουν την καρποφορία.

Το νερό ωστόσο είναι ένα κοινό θέμα ονείρων καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Ένα έμβρυο που κολυμπά στο νερό ή ένα ψάρι στο νερό, είναι αρκετά συχνά όνειρα» αναφέρει η ψυχολόγος Karen Muller στο webmd.com. «Η μαμά που κολυμπάει στα νερά είναι επίσης ένα συχνό όνειρο που σχετίζεται με την κατάσταση της εγκυμοσύνης»

Το δεύτερο τρίμηνο, τα όνειρα αρχίζουν να αντανακλούν τις αλλαγές στο σώμα της εγκύου.

«Υπάρχουν επίσης πολλά όνειρα για μικρά ζώα και άλλα πράγματα που αναπαριστούν τα μικρά μωρά» αναφέρει η Muller. «Υπάρχουν επίσης πολλά όνειρα για αλλαγές στην αρχιτεκτονική τα οποία επίσης συμβολίζουν τις αλλαγές στο σώμα.»

Pregnant Woman Sleeping And Resting In Her Bed.

Το τρίτο τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο τα όνειρα είναι πιο ξεκάθαρα όσον αφορά την ερμηνεία τους.

Η Garfield αναφέρει ότι πολλές έγκυες βλέπουν μωρά στον ύπνο τους να φωνάζουν το όνομά τους, οι άλλες γυναίκες να τους λένε το φύλο του μωρού. Πολύ συχνά είναι επίσης και τα ταξίδια για ταξίδια, πακετάρισμα, τα οποία γενικά αντανακλούν τον φόβο του αγνώστου, όπως και εφιάλτες για δυσκολίες και επιπλοκές στον τοκετό.

«Υπάρχει έντονο το στοιχείο της ανησυχίας την περίοδο της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα στις νέες μαμάδες» αναφέρει η Garfield. «Αυτή η ανησυχία εκφράζεται μέσα από άσχημα όνειρα».

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved