Αλλαγές στη διάθεση την περίοδο της εγκυμοσύνης: Γιατί συμβαίνουν και τι να κάνετε

Κυκλοθυμία και έντονες αλλαγές στη διάθεση την περίοδο της εγκυμοσύνης; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Αλλαγές στη διάθεση την περίοδο της εγκυμοσύνης: Γιατί συμβαίνουν και τι να κάνετε
Bigstock

Οι ορμονικές αλλαγές την περίοδο της εγκυμοσύνης οφείλονται για την πλειοψηφία των συμπτωμάτων που κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης. Ένα από αυτά είναι οι αλλαγές στη διάθεση: ευδαιμονία και ενέργεια από τη μία, νεύρα και κλάμα λίγα δευτερόλεπτα μετά. Μην ανησυχείτε, όμως, είναι φυσιολογικό.

Τι προκαλεί τις αλλαγές στη διάθεση την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Τα αίτια είναι περισσότερα από ένα. Σαφώς, το βασικότερο είναι οι ορμονικές αλλαγές, αλλά η έλλειψη ύπνου και η μόνιμη αίσθηση κούρασης, σίγουρα δε βοηθούν. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Αλλαγές στα επίπεδα ορμονών

Τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, ορμόνες που επηρεάζουν μεταξύ άλλων τη διάθεση και την ψυχική υγεία.

Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τη λειτουργία όλου του σώματος και είναι ενεργά στη περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση, δεν αποτελεί έκπληξη, συνεπώς που η συγκεκριμένη ορμόνη σχετίζεται με το άγχος, την ευερεθιστότητα και την κατάθλιψη.

Η προγεστερόνη από την άλλη, είναι η ορμόνη που βοηθά στην χαλάρωση των μυών, των συνδέσμων, αποτρέποντας έτσι τις πρόωρες συσπάσεις. Η αύξηση των επιπέδων της μπορεί να προκαλέσει κούραση, νωθρότητα, ακόμα και λύπη.

Κούραση και έλλειψη ύπνου

Τις πρώτες 12 εβδομάδες, η αίσθηση της κούρασης είναι μόνιμη. Όσο και αν κοιμηθείτε, ο ύπνος δεν θα σας είναι αρκετός. Η αίσθηση αυτής της κόπωσης επηρεάζει το σώμα, το μυαλό σας και φυσικά την ψυχολογία σας. Το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε. Το μεγάλο μέγεθος της κοιλιάς και η συχνοουρία είναι οι πιο συχνοί λόγοι.

Έγκυος κοιμάται στο πλάι.

Bigstock

Σωματικές αλλαγές

Είναι αξιοθαύμαστο το πώς αλλάζει το σώμα για να δημιουργήσει ζωή. Σίγουρα απολαμβάνετε να βλέπετε την κοιλιά σας να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, δεν είναι απίθανό ωστόσο να χρειάζεστε χρόνο για να συνειδητοποιήσετε τις αλλαγές.

Άγχος και στρες

Η εγκυμοσύνη και ο ερχομός ενός μωρού αλλάζει την καθημερινότητα και γενικά τη ζωή ενός ζευγαριού. Η μεγάλη αυτή αλλαγή είναι πιθανό να σας προκαλεί άγχος το οποίο εκδηλώνεται με έντονες αλλαγές στη διάθεσή σας και κυκλοθυμία.

Πότε θα είναι οι αλλαγές στη διάθεση πιο έντονες;

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Κάποιες γυναίκες γίνονται κυκλοθυμικές ήδη από την αρχή της κύησης και άλλες καθόλου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι γυναίκες που έχουν έντονες αλλαγές στη διάθεσή τους πριν την περίοδο, έχουν και την περίοδο της εγκυμοσύνης. Έρευνα του 2015 ανέδειξε και μία πιθανή συσχέτιση της των αλλαγών στη διάθεση πριν την περίοδο με την επιλόχειο κατάθλιψη.

Διαχείριση συναισθημάτων στην εγκυμοσύνη

Οι αλλαγές στη διάθεση είναι ένα αναμενόμενο και φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Βέβαια, μπορεί να γίνει ψυχοφθόρο για εσάς, για αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

Τρώτε καλά

Η αίσθηση της πείνας μπορεί να προκαλέσει θυμό, νεύρα, για αυτό φροντίστε να εντάξετε στη διατροφή σας συχνά και μικρά γεύματα που θα σας γεμίσουν ενέργεια για το μυαλό και το σώμα σας.

trofes-egkymosyni-apagoreuontai.jpg

Αθληθείτε

Η γυμναστική θα σας βοηθήσει να αποβάλετε το άγχος και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν εντάξετε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα και σε κάθε περίπτωση δοκιμάστε μία γυμναστική ήπιας έντασης.

Κοιμηθείτε όσο μπορείτε

Ο ύπνος είναι έτσι και αλλιώς ένα δύσκολο task στην εγκυμοσύνη, προσπαθήστε λοιπόν να αξιοποιήσετε κάθε ευκαιρία για να κοιμάστε καλά ποιοτικά και επαρκώς.

Μιλήστε στους δικούς σας ανθρώπους

Μιλήστε για τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας, τις φοβίες στους δικούς σας ανθρώπους όπως είναι ο σύντροφός σας κα οι φίλοι σας.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved