Εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να κάνει ένας μπαμπάς πριν έρθει το μωρό

Συμβουλές για μέλλοντες μπαμπάδες

Εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να κάνει ένας μπαμπάς πριν έρθει το μωρό

Η σχέση μπαμπά-παιδιού ξεκινά ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης

Bigstock

Τις τελευταίες δεκαετίες οι μπαμπάδες συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών. Έρευνες δείχνουν ότι θεωρούν την πατρότητα βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους, ενώ παράλληλα, πολλά έχουν αποδειχθεί και τα οφέλη της ενεργής παρουσίας του πατέρα στη ζωή των παιδιών για τη συνολική τους ανάπτυξη.

Η σχέση μπαμπά - παιδιού ξεκινά ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη για το ζευγάρι. Παρόλο που η μαμά είναι αυτή που βιώνει τις περισσότερες σωματικές αλλαγές και έχει την πιο άμεση σύνδεση με το έμβρυο, η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος προετοιμασίας και για τους δύο γονείς.

Τι μπορεί αν κάνει, λοιπόν, ένας μπαμπάς στην εγκυμοσύνη;

Συναισθηματική προετοιμασία

Οι εννέα μήνες μέχρι τον τοκετό σας δίνουν τη δυνατότητα να προετοιμαστείτε συναισθηματικά για τον ερχομό του νέου μέλους, να διαβάσετε, να ενημερωθείτε. Επίσης, μπορείτε να είστε παρόντες στις επισκέψεις στον γιατρό, να συμμετέχετε στις αγορές των βρεφικών ειδών, να φτιάξετε το βρεφικό δωμάτιο και γενικά να εμπλακείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Βοήθεια στη μέλλουσα μαμά

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Κάποιες γυναίκες έχουν έντονα συμπτώματα, άλλες δεν έχουν καθόλου. Σε κάθε περίπτωση η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πρόκληση για κάθε γυναίκα, η κούραση είναι μόνιμη και η δικής σας βοήθεια και στήριξη είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Pregnant Woman And Hugs Touching Belly With Hands. Mother And Father Hug Pregnant Belly On Couch In

Συζητήστε για τις ανησυχίες σας

Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο όμορφες στιγμές. Πολλοί μπαμπάδες αγωνιούν για το εάν θα ανταπεξέλθουν στον νέο τους αυτό ρόλο, για τα οικονομικά ή την υγεία της μαμάς και του μωρού. Εάν και εσείς είστε ανάμεσα σε αυτούς, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να δια χειριστείτε το άγχος και τις ανησυχίες σας είναι να μιλήσετε σε αυτές και πρώτα από όλα στη σύζυγό σας.

Αλλάξτε συνήθειες που θα βελτιώσουν τη υγεία σας

Μικρές αλλαγές μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να είναι προς όφελος όλης της οικογένειας. Για παράδειγμα μπορείτε να τρέφεστε πιο υγιεινά εντάσσοντας στη διατροφή σας τροφές υψηλής διατροφικής αξίας όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, μπορείτε να καθιερώσετε μία βόλτα για περπάτημα τα απογεύματα ή άλλες δραστηριότητες που θα σας αποφορτίσουν και θα σας ηρεμήσουν και τους δύο.

Προετοιμασία για τον τοκετό

Συζητήστε με τη σύντροφό σας για τυχόν ανησυχίες φοβίες ή σκέψεις για τον τοκετό. Ρωτήστε τον γιατρό για ό,τι απορίες έχετε ή παρακολουθήστε με τη σύντροφό σας μαθήματα ανώδυνου τοκετού.

Να είστε παρών

Όχι μόνο σωματικά, αλλά και ουσιαστικά. Είναι σημαντικό η σύντροφός σας να νιώθει ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω σας και δεν είναι μόνη.

Δείτε το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για την Γιορτή του Πατέρα, εδώ

giorti-tou-patera.jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved