Επιπεφυκίτιδα στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα, αίτια, θεραπεία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιπεφυκίτιδα στην εγκυμοσύνη.

Επιπεφυκίτιδα στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα, αίτια, θεραπεία

Η επιπεφυκίτιδα είναι η μόλυνση του επιπεφυκότα και προκαλεί ερυθρότητα, ερεθισμό ή και φαγούρα στο μάτι. 

Bigstock

Η επιπεφυκίτιδα είναι η μόλυνση που προκαλείται στη μεμβράνη η οποία καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού. Είναι μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση σε παιδιά και ενήλικες και είναι μεταδοτική.

Συνήθως η μόλυνση υποχωρεί από μόνη της σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Αίτια επιπεφυκίτιδας

Τα αίτια της επιπεφυκίτιδας στην εγκυμοσύνη δεν διαφέρουν από τα γενικότερα.

Βακτήρια. Είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο. Εάν παρατηρήσετε κόκκινα μάτια με κίτρινες ή πράσινες εκκρίσεις ή τσίμπλες, το πιο πιθανό είναι να έχετε μικροβιακή επιπεφυκίτιδα. Στις περιπτώσεις αυτές η μόλυνση έχει επέλθει από βακτήριο όπως είναι ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος κ.α..

Ιός. Εάν έχετε κόκκινα μάτια, αλλά σε αντίθεση με την παραπάνω περίπτωση, δεν έχετε καθόλου ή σχεδόν καθόλου εκκρίσεις, πιθανά η επιπεφυκίτιδα να είναι σύμπτωμα κάποιου ιού όπως ο αδενοϊός. Περιπτώσεις ερυθρότητας στα μάτια παρατηρείται ακόμα και στα κοινά κρυολογήματα.

Αλλεργίες. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα προκαλείται από την αντίδραση σε κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα που ερεθίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι πιθανό να κολλήσει το έμβρυο επιπεφυκίτιδα;

Πολλές είναι οι έγκυες που αναρωτιούνται εάν υπάρχει περίπτωση να μεταδώσουν τη μόλυνση της επιπεφυκίτιδας στο αγέννητο μωρό. Ενώ η επιπεφυκίτιδα είναι μία μεταδοτική μόλυνση, το μωρό δεν κινδυνεύει από αυτήν και δεν υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει.

Συμπτώματα επιπεφυκίτιδας

Τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας διαφέρουν ανά περίπτωση ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Κόκκινο ή ροζ χρώματα στο λευκό μέρος των ματιών
  • Πρήξιμο ματιών
  • Αυξημένη παραγωγή δακρύων
  • Φαγούρα στο μάτι
  • Αίσθηση καψίματος στο μάτι
  • Τσίμπλες και εκκρίσεις
  • Στη βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι πιθανό να παρατηρήσετε αυξημένες εκκρίσεις ή τσίμπλες
  • Στην επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από κάποιον ιό ή το κοινό κρυολόγημα, οι εκκρίσεις είναι πιο υδαρείς και συνήθως άχρωμες.
  • Στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα τον ερεθισμό των ματιών συνοδεύουν και άλλα συμπτώματα όπως είναι η καταρροή και ο βήχας.

Μπορεί η επιπεφυκίτιδα να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;

Μπορεί τα συμπτώματα να είναι ενοχλητικά, ωστόσο η επιπεφυκίτιδα δεν φαίνεται να προκαλεί επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εκείνο θα σας καθοδηγήσει για ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή που ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας και φυσικά.

Τρόποι να αντιμετωπίσετε την επιπεφυκίτιδα φυσικά

Χρησιμοποιήστε μία ζεστή ή παγωμένη κομπρέσα

Τοποθετώντας μία ζεστή ή παγωμένη κομπρέσα στα μάτια τέσσερις περίπου φορές την ημέρα για μερικά λεπτά στο κάθε μάτι, θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και θα καθαρίσετε το μάτι από τσίμπλες και εκκρίσεις.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Αποφύγετε γενικά να βάζετε τα χέρια σας στα μάτια, ωστόσο για παν ενδεχόμενο πλένετε συχνά τα χέρια σας για να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά.

Αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής

Τουλάχιστον μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος και η κοκκινίλα. Θα νιώθετε κι εσείς πιο άνετα αν χρησιμοποιείτε τα γυαλιά σας για μερικές ημέρες και επιπλέον, η μόλυνση θα υποχωρήσει πιο γρήγορα.

Αποφύγετε ό,τι μπορεί να ερεθίζει τα μάτια

Για παράδειγμα τα διάφορα χημικά ή εάν έχετε αλλεργική επιπεφυκίτιδα την έκθεση στη γύρη και άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved