Η μάσκα της εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μελασμα (πανάδες)

Οι αποχρωματισμένες κηλίδες είναι σύνηθες σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη. Να τι πρέπει να ξέρετε για αυτό. 

Η μάσκα της εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μελασμα (πανάδες)

Μέλασμα και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Bigstock

Μπορεί να έχετε ακούσει για τη λάμψη της εγκυμοσύνης, αλλά δεν έχουν όλες οι έγκυες τέλειο και λαμπερό δέρμα κατά τη διάρκεια της κύησης. Κάποιες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με μια κατάσταση που ονομάζεται μέλασμα της εγκυμοσύνης ή αλλιώς, όπως θα το δείτε και αλλού, πανάδες.

Ενώ το μέλασμα δεν είναι επικίνδυνο, μπορεί να προκαλέσει αισθητικές αλλαγές στο δέρμα που θα βρείτε ενοχλητικές. Πρόκειται για αποχρωματισμό του δέρματος, ακίνδυνο, δεν πονάει, δεν προκαλεί φαγούρα και δεν εξελίσσεται σε καρκίνο του δέρματος, όπως κάποιες γυναίκες πιστεύουν.

Τι είναι το μέλασμα στην εγκυμοσύνη;

Το μέλασμα (κοινώς πανάδες)είναι μια δερματική κατάσταση που προκαλεί καφέ, ή γκρι-μπλε κηλίδες στο πρόσωπο. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο.

Το μέλασμα μοιάζει με τη γραμμή που εμφανίζεται στην κοιλιά της εγκυμοσύνης γνωστή και ως linea nigra.

spitiki-krema-prosopou.jpg

Τι προκαλεί το μέλασμα στην εγκυμοσύνη;

Το μέλασμα συνδέεται συχνότερα με τις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και είναι πιο συχνό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μερικές γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μέλασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από άλλες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των γυναικών με οικογενειακό ιστορικό στο μέλασμα και εκείνων που κάθονται στον ήλιο χωρίς προστασία.

Ο τόνος του δέρματός μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου μιας και το μέλασμα εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Η ευαισθησία στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη επίσης είναι γνωστό ότι ενεργοποιούν το μέλασμα.

Πότε εμφανίζεται το μέλασμα στην εγκυμοσύνη;

Το μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στην εγκυμοσύνη. Μπορεί να εμφανιστεί νωρίς ή στο τέλος της κύησης. Συνήθως όμως, εμφανίζεται κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο και καθώς οι ορμόνες βρίσκονται σε αύξηση.

Θεραπεία μελάσματος κατά την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για το μέλασμα, αλλά δεν θεωρούνται όλες ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας ή ο δερματολόγος σας είναι εκείνος που θα σας συστήσει ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση του μελάσματος. Μην χρησιμοποιείτε κρέμες και προϊόντα πριν πάρετε τη σύμφωνη γνώμη τους.

Μέλασμα στην εγκυμοσύνη και πρόληψη

Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το μέλασμα στην κύηση:

  • Να φοράτε αντηλιακό
  • Να μένετε στη σκιά
  • Να φοράτε καπέλο και γυαλιά

πηγή: thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved