Πρωινές ναυτίες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Είναι φυσιολογικό;

Το 70% των εγκύων αναφέρουν ότι έχουν ναυτίες σε κάποιο στάδιο της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο.

Πρωινές ναυτίες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Είναι φυσιολογικό;

Δεν είναι σύνηθες, αλλά κάποιες γυναίκες έχουν πρωινές ναυτίες το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. 

Bigstock

Οι πρωινές ναυτίες ξεκινούν συνήθως την 5η με 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Επιδεινώνονται το επόμενο διάστημα και συνήθως υποχωρούν μέχρι την 14η με 20η εβδομάδα κύησης.

Πρωινές ναυτίες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν είναι σύνηθες, αλλά κάποιες γυναίκες έχουν πρωινές ναυτίες το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Στην περίπτωση αυτή, εάν δηλαδή οι πρωινές ναυτίες συνεχιστούν και μετά την 20η εβδομάδα κύησης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης και μπορεί να μην πάρετε το βάρος που πρέπει για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ναυτία μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας της μαμάς, ειδικά εάν υποχωρήσει και επανεμφανιστεί μετά από μερικές εβδομάδες.

Τι προκαλεί τις πρωινές ναυτίες

Τα αίτια που προκαλούν τις πρωινές ναυτίες δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Αύξηση των επιπέδων γοναδοτροπίνης
  • Αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων
  • Ευαισθησία στο στομάχι
  • Κληρονομικότητα
  • Πολύδυμη κύηση

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις πρωινές ναυτίες στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείτε φυσικά. Δοκιμάστε τα εξής:

Αποφύγετε τροφές με έντονη οσμή και γεύση. Τα τηγανητά, τα λιπαρά, ακόμα και τα πικάντικα φαγητά μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Κάντε μικρά και συχνά γεύματα. Στοχεύστε στα πέντε με έξι γεύματα την ημέρα. Το τελευταίο γεύμα καλό είναι να είναι πιο ελαφρύ για να μην επιβαρύνετε το στομάχι σας πριν ξαπλώσετε.

Δοκιμάστε ροφήματα με τζίντζερ. Το τζίντζερ δεν είναι μόνο υγιεινό και ευχάριστο για πολλούς στη γεύση, αλλά έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα ναυτίας.

ginger.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Julia Topp

Πρωινές ναυτίες εγκυμοσύνης: Μπορούν να βλάψουν το έμβρυο;

Οι πρωινές ναυτίες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες για την έγκυο, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες δε φαίνεται να έχουν κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πολύ σημαντικό είναι παρά τις πρωινές ναυτίες και την αποστροφή για φαγητό να εξακολουθείτε να τρέφεστε σωστά. Μόλις αισθανθείτε καλύτερα φροντίστε να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που στερηθήκατε.

Σημαντική είναι επίσης η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Ένα μυστικό είναι να ελέγχετε το χρώμα των ούρων. Εάν είναι διάφανα, τότε σημαίνει ότι έχετε επάρκεια σε υγρά και δεν κινδυνεύετε από αφυδάτωση.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved