Εγκυμοσύνη σε τρίδυμα: Τι να περιμένετε

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την εγκυμοσύνη σε τρίδυμα και ποιες οι πιθανές επιπλοκές;

Εγκυμοσύνη σε τρίδυμα: Τι να περιμένετε

Η εγκυμοσύνη σε τρίδυμα αυξάνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένες επιπλοκές.

Bigstock

Εάν κυοφορείτε περισσότερα από ένα έμβρυα, η εγκυμοσύνη λέγεται πολύδυμη. Οι πιθανότητες είναι περίπου 3 στις 100 γεννήσεις.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για τρίδυμα και γενικότερα πολύδυμη κύηση. Αυτοί είναι:

Κληρονομικότητα. Εάν έχετε ιστορικό πολύδυμων κυήσεων στην οικογένειά σας, είναι πιο πιθανό να συλλάβετε τρίδυμα και εσείς.

Ηλικία. Οι πιθανότητες για πολύδυμη κύηση αυξάνονται μετά τα 30.

Προηγούμενες εγκυμοσύνες. Οι προηγούμενες εγκυμοσύνη αυξάνουν τις πιθανότητες για πολύδυμη κύηση, ένα παραπάνω εάν και έχετε ήδη δίδυμα, τρίδυμα κτλ.

Φυλή. Έρευνες δείχνουν ότι οι Αφροαμερικανίδες γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν τρίδυμα σε σχέση με τις Ασιάτιεσες και τις Αμερικανίδες.

Φάρμακα για την πρόκληση ωορρηξίας. Φάρμακα όπως η κιτρική κλομιφαίνη και η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνης βοηθούν το σώμα να παράξει ωάρια. Χορηγούνται σε περιστατικά υπογονιμότητας, ωστόσο σε περίπτωση σύλληψης αυξάνουν τις πιθανότητες πολύδυμης κύησης.

Εξωσωματική γονιμοποίηση. Η εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες θεραπείες επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες πολύδυμης κύησης.

Το άσθμα μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη.

Bigstock

Πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη με τρίδυμα

Πρόωρος τοκετός. Σε πάνω από το 60% των περιπτώσεων πολύδυμης κύησης ο τοκετός συμβαίνει πριν την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Για τα τρίδυμα κατά μέσο όρο ο τοκετός συμβαίνει την 32η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Τοκετός. Οι πιθανότητες για καισαρική τομή αυξάνονται. Η μέθοδος τοκετού θα εξαρτηθεί:

  • Από το μέγεθος του κάθε μωρού
  • Από τη θέση των μωρών
  • Από την υγεία των μωρών
  • Από το μέγεθος και το σχήμα της λεκάνης της μητέρας.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε τις ενδείξεις του πρόωρου τοκετού. Αυτές είναι:

  • Αίσθηση πίεσης στην πυελική περιοχή
  • Πόνος χαμηλά στην πλάτη
  • Έντονες κολπικές εκκρίσεις
  • Αλλαγή στη συχνότητα και την ένταση των συσπάσεων.

Γήρανση πλακούντα. Ο πλακούντας μεταφέρει στο έμβρυο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Στις πολύδυμες κυήσεις παρατηρείται συχνά΄η πρόωρη γήρανση του πλακούντας, σταματώντας έτσι να στηρίζει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Προεκλαμψία. Η προεκλαμψία περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία την περίοδο της εγκυμοσύνης η αρτηριακή πίεση αυξάνεται αυξάνοντα τον κίνδυνο για κρίσεις.

omfalos-egkymosyni.jpg

Έγκυος είναι ξαπλωμένη ανάσκελα στο κρεβάτι.

Bigstock

Πώς είναι η εγκυμοσύνη σε τρίδυμα για τη μέλλουσα μητέρα;

Το πιθανότερο είναι οι επισκέψεις σας στον γιατρό να είναι συχνότερες λόγω των αυξημένων κινδύνων που αναφέρονται παραπάνω.

Όσον αφορά τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε: αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, πόνο στην πλάτη και κιρσούς. Η κοιλιά σας θα μεγαλώσει πιο γρήγορα από ότι εάν κυοφορούσατε ένα μωρό, ενώ σημαντικό είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή για να εξασφαλίσετε ότι το μωρό θα παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved