Πώς επηρεάζει το άσθμα την εξέλιξη της εγκυμοσύνης;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το άσθμα την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πώς επηρεάζει το άσθμα την εξέλιξη της εγκυμοσύνης;

Το άσθμα μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη. 

Bigstock

Το άσθμα είναι μία από τις συχνότερες ασθένειες και είναι λογικό να αναρωτιέστε με ποιον τρόπο μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνης σας.

Οι κατηγορίες του άσθματος

Το άσθμα διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Το ήπιο άσθμα εκδηλώνεται 1-2 φορές την εβδομάδα και μεταξύ των επεισοδίων δεν υπάρχουν συμπτώματα. Στη μέτρια μορφή του τα συμπτώματα είναι καθημερινά και είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή, ενώ τέλος στις σοβαρότερες μορφές άσθματος είναι απαραίτητη η νοσοκομειακή περίθαλψη και φροντίδα.

Οι γυναίκες με σχετικά ήπια συμπτώματα τα οποία τίθενται υπό έλεγχο, δεν εμφανίζουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Αντίθετα, στις περιπτώσεις εγκύων με πιο σοβαρά συμπτώματα άσθματος, ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν είναι: πρόωρος τοκετός, προεκλαμψία, υποχρεωτική καισαρική τομή, καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Η εγκυμοσύνη επίσης μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στο άσθμα. Το 25% των έγκυων σύμφωνα με τις έρευνες αναφέρουν ότι παρατήρησαν βελτίωση στα συμπτώματα του άσθματος. Aντίθετα, το 30% αναφέρουν επιδείνωση της κατάστασής τους για αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα συμπτώματά και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Έγκυος ξαπλωμένη ανάσκελα στον καναπέ.

Bigstock

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τα συνήθη συμπτώματα είναι σφύριγμα, το σφίξιμο στο στήθος, ο βήχας και η σύντομη αναπνοή. Τα παραπάνω μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση.

Για να έχετε το άσθμα σας υπό έλεγχο την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να κάνετε συχνές επισκέψεις στον γιατρό σας και να ακολουθείτε τυχόν φαρμακευτική αγωγή που σας πει ο γιατρός σας.

Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε την έκθεση σε σκόνη, ισχυρά καθαριστικά και τον καπνό. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει, πάντα βέβαια με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε την έγκριση του γιατρού σας.

Με πληροφορίες από bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved