Ερυθηματώδης λύκος και εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζεται το έμβρυο;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ερυθηματώδη λύκο στην εγκυμοσύνη.

Ερυθηματώδης λύκος και εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζεται το έμβρυο;

Έγκυος κάθεται οκλαδόν στον καναπέ.

Bigstock

Ο ερυθηματώδης λύκος είναι μία αυτοάνοση νόσος η οποία είναι συχνότερη στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σε διάφορα μέρη του σώματος όπως το δέρμα, τα νεφρά, οι αρθρώσεις, οι πνεύμονες κ.α.

Έρευνες δείχνουν ότι ο λύκος δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Μία γυναίκα με λύκο έχει τις ίδιες πιθανότητες να μείνει έγκυος με μία γυναίκα που δεν έχει λύκο. Ωστόσο, σε περίπτωση σύλληψης η εγκυμοσύνη θεωρείται υψηλού κινδύνου και είναι απαραίτητη η κατάλληλη υγειονομική φροντίδα από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανές σε γυναίκες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρική νόσο, ιστορικό θρόμβων στο αίμα και ιστορικό χαμηλών αιμοπεταλίων.

Εγκυμοσύνη κρατά την κοιλιά της και σχηματίζει με τα χέρια της μία καρδιά.

Bigstock

Οι πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Ο λύκος στην εγκυμοσύνη ενέχει ορισμένους κινδύνους. Ωστόσο, εάν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και η αυτοάνοση νόσος βρίσκεται σε ύφεση για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την εγκυμοσύνη, οι περισσότερες γυναίκες έχουν μία ομαλή εγκυμοσύνη και γεννούν υγιή μωρά.

Μερικές από τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον λύκο περιλαμβάνουν:

Προεκλαμψία. Έως και 15-30% των γυναικών με λύκο θα αναπτύξουν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη. Το αντίστοιχο ποσοστό για της γυναίκες χωρίς λύκο ανέρχεται στο 5%. Η νεφρική νόσος συγκαταλέγεται επίσης στους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για προεκλαμψία.

Αποβολή. Οι γυναίκες με λύκο έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο αποβολής σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος σε γυναίκες των οποίων τα συμπτώματα του λύκου δεν είναι υπό έλεγχο.

Πρόωρος τοκετός. Εάν η αυτοάνοση νόσος δεν είναι υπο έλεγχο υπάρχει αυξημένος κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

Πώς επηρεάζει ο λύκος την ανάπτυξη του εμβρύου

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με λύκο είναι υγιή. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν επιπλοκές. Πιο συγκεκριμένα.

Επιβράδυνση εμβρυϊκής ανάπτυξης. Εάν τα συμπτώματα του λύκου δεν τεθούν υπό έλεγχο την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα.

Νεογνικός λύκος. Ο νεογνικός λύκος είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί όταν μέσω του πλακούντα μεταφερθούν συγκεκριμένα αντισώματα λύκου στο μωρό. Ο νεογνικός λύκος μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα ή μη φυσιολογικές τιμές αίματος στο νεογέννητο. Σημεία και συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τους πρώτους 2-3 μήνες της ζωής. Να σημειώσουμε ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες με λύκο τα αντισώματα που προκαλούν τον νεογνικό λύκο.

Συγγενής καρδιακός αποκλεισμός. Η πιο σοβαρή επιπλοκή του νεογνικού λύκου είναι ο συγγενής καρδιακός αποκλεισμός. Τα αυτοάνοσα αντισώματα που διέρχονται από τον πλακούντα μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστα χαμηλό καρδιακό ρυθμό στα μωρά. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση και το μωρό θα χρειαστεί ιατρική φροντίδα μετά τη γέννηση.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved