Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση

Οι αιμορροΐδες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση

Έγκυος κάθεται οκλαδόν στο κρεβάτι.

Bigstock

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης ποικίλουν. Ένα από τα πιο ενοχλητικά είναι οι αιμορροΐδες και είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι να κάνετε για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Οι αιμορροΐδες είναι τα διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του όρθρου. Μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στον όρθρο ή να προεξέχουν από αυτόν και ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγία.

Στην εγκυμοσύνη αυξάνονται οι πιθανότητες για αιμορραγία για δύο κυρίως λόγους. «Οι αιμορροΐδες είναι αρκετά συχνές την περίοδο της εγκυμοσύνης και αυτό οφείλεται στην αυξημένη ροή του αίματος στην πυελική περιοχή και στην πίεση από το αυξημένο μέγεθος της μήτρας. Αυτή η αυξημένη ροή προκαλεί πρήξιμο στις φλέβες που διατρέχουν τον πρωκτό» αναφέρει η γυναικολόγος dr Jill Hetchtman. Ένας δεύτερος λόγος είναι οι ορμονικές αλλαγές, σύμφωνα με μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο BMC Pregnancy and Childbirth και οι ιδιαίτερα τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης.

Οι αιμορροΐδες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Είναι συχνότερες σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή σε γυναίκες που είχαν και άλλες εγκυμοσύνες στο παρελθόν.

omfalos-egkymosyni.jpg

Έγκυος είναι ξαπλωμένη ανάσκελα στο κρεβάτι.

Bigstock

Συμπτώματα αιμορροΐδων στην εγκυμοσύνη

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο κνησμός, το κάψιμο, το πρήξιμο και η αιμορραγία, αναφέρει η dr Hetchtman. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε και ένα εξόγκωμα στο εξωτερικό του πρωκτού σας.

Πρόληψη

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων στην εγκυμοσύνη. Τα συχνά και μικρά γεύματα, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν σε αυτό.

Αντιμετώπιση αιμορροΐδων στην εγκυμοσύνη

Οι αιμορροΐδες υποχωρούν συνήθως από μόνες τους μετά τον τοκετό. Ωστόσο για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής.

Ζεστό μπάνιο. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο δύο φορές την ημέρα. Το ζεστό νερό θα μαλακώσει τις αιμορροΐδες και θα σας ανακουφίσει από τον πόνο. Μετά την κάθε κένωση, επίσης, καλό είναι να πλένετε την περιοχή με χλιαρό νερό.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που θα ενισχύσουν την κινητικότητα του εντέρου. Αυτές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Αποφύγετε την ορθοστασία. Η πολύωρη ορθοστασία αυξάνει ακόμα περισσότερο τη ροή του αίματος προς την πυελική περιοχή επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Ξαπλώστε και ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε.

Προτιμήστε τον ύπνο στο πλάι. Ο ύπνος στο πλάι όχι μόνο θεωρείται ο πιο βολικό για τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά παράλληλα ενισχύει θα σας ανακουφίσει από τον πόνο που προκαλούν οι αιμορροΐδες.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved