Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ βαφή μαλλιών όταν είμαι έγκυος ή θηλάζω;

Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις προς το γυναικολόγο μόλις μια γυναίκα μένει έγκυος.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ βαφή μαλλιών όταν είμαι έγκυος ή θηλάζω;
Bigstock

Σε γενικές γραμμές οι χημικές ουσίες σε μόνιμες και ημι-μόνιμες βαφές μαλλιών δεν είναι ιδιαίτερα τοξικές. Οι περισσότερες έρευνες, αν και περιορισμένες, δείχνουν ότι είναι ασφαλές να βάφετε τα μαλλιά σας ενώ είστε έγκυος.

Ωστόσο μια γενική οδηγία προς τις εγκύους είναι να βάφουν τα μαλλιά τους μετά τη 12η εβδομάδα κύησης και όχι από τη ρίζα δηλ. να μην έρχεται σε επαφή η βαφή με το δέρμα του κεφαλιού της εγκύου.

thilasmos-vafi-malliwn-3.jpg

ωα

Χρησιμοποιώντας βαφή μαλλιών όταν είστε έγκυος

Πολλές γυναίκες αποφασίζουν να απέχουν από αυτή τη διαδικασία όταν μένουν έγκυοι. Άλλες πάλι αποφασίζουν να περιμένουν να βάψουν τα μαλλιά τους μετά από τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους. Αν βάφετε τα μαλλιά σας μόνη σας μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο ως εξής:

  • Φορέστε γάντια
  • αφήστε τη βαφή στα μαλλιά σας για τον λιγότερο δυνατό χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στη συσκευασία
  • κάντε τη διαδικασία σε καλά αεριζόμενο χώρο
  • Ξεπλύνετε καλά το τριχωτό σας μόλις εφαρμοστεί η βαφή
  • Φροντίστε να μην έρχεται η βαφή σε επαφή με το δέρμα του κεφαλιού σας, παρά μόνο με τα μαλλιά σας, να αποφεύγετε δηλαδή τη βαφή της ρίζας. Έτσι, οι χημικές ουσίες που υπάρχουν θα απορροφηθούν μόνο από τα μαλλιά σας και όχι από το τριχωτό της κεφαλής με το ενδεχόμενο να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ημι-μόνιμες και οι καθαρά φυτικές βαφές, όπως η χέννα, αποτελούν ασφαλή εναλλακτική λύση.

Θυμηθείτε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την κανονική κατάσταση της τρίχας σας.

Για παράδειγμα, τα μαλλιά σας μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά από ό, τι συνήθως, να απορροφήσουν περισσότερο ή λιγότερο τη βαφή ή να γίνουν ξηρά, κ.α.

Μιλήστε στο κομμωτήριό σας για τις σχετικές συμβουλές για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιώντας βαφή μαλλιών ενώ θηλάζετε

Αν και η γνώση που έχουμε από μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα είναι περιορισμένη, η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση βαφής μαλλιών κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η μικρή ποσότητα των χημικών που υπάρχει στη βαφή μαλλιών αν και μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος είναι σχεδόν απίθανο να περάσει στο μητρικό γάλα.

PSA8AS-(1).jpg

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγικής Υγείας - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life www.ppsathas.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved