Προβλήματα όρασης κατά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και οφθαλμολογικά προβλήματα.

Προβλήματα όρασης κατά την εγκυμοσύνη
Bigstock

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως σας φαίνεται αναμενόμενο να έχετε πρωινή αδιαθεσία ή πόνο στην πλάτη και τη μέση. Αλλά μπορεί να εκπλαγείτε αν παρατηρήσετε ότι έχετε και αλλαγές στην όρασή σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Οι ορμονικές και φυσικές αλλαγές που έρχονται με την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να επηρεάσουν και την όρασή σας και είναι προσωρινές.

Τα περισσότερα προβλήματα όρασης που προκύπτουν κατά την εγκυμοσύνη είναι συνήθως δευτερεύοντα και προσωρινά.

Ωστόσο, ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ενδέχεται να απαιτούν ιατρική φροντίδα, όπως:

Ξηροφθαλμία

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας είναι πιο ξηρά απ’ ότι συνήθως. Αν φοράτε φακούς επαφής το πρόβλημα της ξηροφθαλμίας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Τι να κάνετε: Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα για να ενυδατώσετε τα μάτια σας και να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα. Εάν φοράτε φακούς επαφής, ελέγξτε τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι οι σταγόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με τους φακούς επαφής. Επίσης, επιβεβαιώστε με το γιατρό σας ότι τα συστατικά είναι ασφαλή για εγκύους.

Μυωπία – Θολή όραση

Μερικές από τις μεταβολές στην όραση, οφείλονται στην παροδική πάχυνση του κερατοειδούς και σε δευτερεύουσες αλλαγές στο δείκτη διάθλασης του κερατοειδούς κατά την κύηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή της όρασης. Μπορεί η έγκυος να παρατηρήσει μείωση της οπτικής οξύτητας ή μπορεί αν έχει μυωπία αυτή να αυξηθεί. Μπορεί επίσης να παρατηρήσει πρόβλημα στην εστίαση. Αυτές οι αλλαγές συνήθως επανέρχονται στη προηγούμενη κατάσταση, μετά το τοκετό ή σε κάποιες περιπτώσεις μετά την περίοδο του θηλασμού.

Τι να κάνετε: Μπορεί να μην χρειαστεί να κάνετε τίποτα αν οι αλλαγές δεν σας ενοχλούν. Εάν όμως σας ενοχλούν, μιλήστε στο γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη συνταγή σας, εάν φοράτε γυαλιά. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι συμβουλεύουν να μην προχωρήσετε σε επέμβαση laser αν έχετε μυωπία ούτε να αλλάξετε φακούς επαφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η όρασή σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό.

Πότε να ανησυχήσετε

  • Προεκλαμψία: Οι αλλαγές στην όραση μπορεί να αποτελούν ένδειξη αυτού του δυνητικά σοβαρού προβλήματος, που συμβαίνει σε μικρό αριθμό εγκύων γυναικών, περίπου κατά την 20η εβδομάδα. Κύριο σύμπτωμα είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή πίεση
  • Προσωρινή απώλεια της όρασης
  • Ευαισθησία στο φως
  • Θολή όραση
  • Αύρες, φώτα που αναβοσβήνουν ή στίγματα

Τι να κάνετε: Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας. Η προεκλαμψία μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και να προκαλέσει αιμορραγία και άλλα σοβαρά προβλήματα.

  • Διαβήτης: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που συνδέονται με τον διαβήτη μπορεί να βλάψουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή σας. Οι πιθανότητες αυξάνονται όσο η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται.

Κατά την περίοδο των 9 μηνών μπορεί να μειωθεί η όραση σε εκείνες τις μητέρες οι οποίες έπασχαν από διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη τους. Οι έγκυες αυτές είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης δηλ. υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρου στο αίμα για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη.

Τι να κάνετε: Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας θα σας συστήσει αν πρέπει να υποβάλλεστε σε τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο.

PSA8AS.jpg

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life www.ppsathas.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved