Δυσγευσία: Το άγνωστο αλλά συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης

Η δυσγευσία είναι ο επιστημονικός όρος για τη μεταλλική γεύση στο στόμα, ένα σύμπτωμα αρκετά συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη. 

Δυσγευσία: Το άγνωστο αλλά συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης

Έγκυος πίνει νερό στην κουζίνα.

Bigstock

Η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές σε διάφορα σημεία του σώματος. Μεταξύ αυτών και οι γευστικοί κάλυκες. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν μεταλλική γεύση, ένα σύμπτωμα αρκετά σύνηθες στην εγκυμοσύνη το οποίο είναι γνωστό και με το όνομα δυσγευσία.

Πότε εμφανίζεται η δυσγευσία στην εγκυμοσύνη;

Η δυσγευσία είναι ένα κοινό σύμπτωμα ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι το 93% των εγκύων παρατήρησαν αλλαγές στη γεύση τους κάποια στιγμή στην εγκυμοσύνη. Περιγράφοντας το σύμπτωμα της δυσγευσίας, οι μέλλουσες μαμάδες ανέφεραν ότι ήταν σαν να πίνουν νερό από μεταλλικό ποτήρι. Άλλες είπαν ότι είχαν μία πιο ξινή γεύση στο στόμα χωρίς να έχουν φάει κάτι πιο πριν.

Τι προκαλεί τη δυσγευσία στην εγκυμοσύνη

Η δυσγευσία προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα από τις αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων. Οι ορμονικές αλλαγές είναι αυτές που προκαλούν και την ευαισθησία στην όσφρηση, η οποία επίσης φαίνεται να συνδέεται με το σύμπτωμα της δυσγευσίας.

Γυναίκα κάθεται στον καναπέ και πίνει χυμό πορτοκάλι.

Bigstock

Τι μπορείτε να κάνετε

Δοκιμάστε ξινά ροφήματα

Οι χυμοί εσπεριδοειδών, η λεμονάδα και οι τροφές με ξύδι και σως λεμονιού όχι μόνο βοηθούν στην αντιμετώπιση της μεταλλικής γεύσης στο στόμα, αλλά επιπλέον αυξάνουν την παραγωγή του σάλιου.

Προγεννητικές βιταμίνες

Σε κάποιες περιπτώσεις οι προγεννητικές βιταμίνες φαίνεται να είναι αυτές που προκαλούν τη μεταλλική γεύση στο στόμα. Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν χρειάζεται να κάνετε κάποια αλλαγή στις προγεννητικές βιταμίνες που παίρνετε.

Κάντε γαργάρες με αλατόνερο

Δοκιμάστε να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο. Το συγκεκριμένο διάλυμα θα σας βοηθήσει να κάνετε ουδέτερο το pH του στόματός σας και θα διώξει τη μεταλλική γεύση. Επίσης, κάθε φορά που βουρτίζετε τα δόντια σας, μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας.

Μέχρι πότε θα νιώθετε τη μεταλλική γεύση στο στόμα;

Η δυσγευσία είναι πιο κοινή το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όπως και οι πρωινές ναυτίες, στις περισσότερες περιπτώσεις σταματά το δεύτερο τρίμηνο όταν τα επίπεδα ορμονών κάπως σταθεροποιούνται. Ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τον τοκετό.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved