Εγκυμοσύνη: Παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος γέννησης του μωρού

Γιατί κάποια μωρά γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννησης;

Εγκυμοσύνη: Παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος γέννησης του μωρού

Εγκυμοσύνη κρατά την κοιλιά της και σχηματίζει με τα χέρια της μία καρδιά.

Bigstock

Ένα μωρό που έχει χαμηλό βάρος γέννησης ζυγίζει λιγότερο από 2.500 γραμμάρια κατά τη γέννησή του μεταξύ της 37ης και της 42η εβδομάδας εγκυμοσύνη. Στις περιπτώσεις αυτές, το κεφάλι του μωρού είναι μεγαλύτερο από ότι το υπόλοιπο σώμα.

Ποια τα αίτια του χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού;

Πρόωρος τοκετός. Πρόωρα γεννιούνται τα μωρά που έχουν γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Γενικά, τα μωρά παίρνουν αρκετό βάρος τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, για αυτό και τα πρόωρα μωρά δεν έχουν τον χρόνο να αναπτυχθούν μέσα στη μήτρα.

Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης. Στις περιπτώσεις ενδομήτριας καθυστέρησης ανάπτυξης τα μωρά ζυγίζουν λιγότερο και έχουν μικρότερο μέγεθος από τη 10η εκατοστιαία θέση για τη συγκεκριμένη ηλικία κύησης. Οι λόγοι ποικίλουν ενώ παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι οι χρωμωσωμικές ανωμαλίες, οι πολύδυμες κυήσεις, η ανατομία της μήτρας, χρόνιες παθήσεις της μητέρας κ.α.

Έγκυος κάθεται στο πάτωμα οκλαδόν.

Bigstock

Πολύδυμη κύηση. Στις πολύδυμες κυήσεις το βάρος του κάθε μωρού ανέρχεται περίπου στα 2.500 γραμμάρια.

Υψηλή αρτηριακή πίεση. Στις έγκυες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση παρατηρείται διακοπή της ροής του αίματος προς τον πλακούντα με αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

Παθήσεις με τον πλακούντα. Τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τον πλακούντα στην εγκυμοσύνη όπως η αποκόλληση πλακούντα, η προεκλαμψία κ.α. επηρεάζουν την ανάπτυξη και την θρέψη του εμβρύου με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και το βάρος γέννησής του.

Ανωμαλίες της μήτρας. Τα ινομυώματα και οι δυσλειτουργίες της μήτρας είναι πιθανό να περιορίσουν την ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα.

undefined

Έγκυος στέκεται όρθια δίπλα στο παράθυρο.

Bigstock

Διαβήτης κύησης. Ο διαβήτης κύησης έχει συσχετιστεί με το μεγάλο βάρος γέννησης του μωρού, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι η αιτία πρόωρου τοκετού επηρεάζοντας έτσι το βάρος που θα γεννηθεί το μωρό.

Ανωμαλίες στον τράχηλο της μήτρας. Στις περιπτώσεις που προκαλεί πρόωρο τοκετό.

Λοιμώξεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Tην περίοδο της εγκυμοσύνης ο οργανισμός είναι πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις και ιώσεις.

Ιατρικό ιστορικό. Οι γυναίκες που έχουν ήδη φέρει στον κόσμο παιδί με χαμηλό βάρος γέννησης ή έχουν γεννήσει πρόωρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να συμβεί ξανά το ίδιο.

Ακατάλληλη διατροφή. Εάν η έγκυος δεν τρέφεται σωστά και δεν παίρνει το βάρος που σύμφωνα με τον γιατρό της θα έπρεπε να πάρει, είναι πιθανό και το μωρό να γεννηθεί με χαμηλότερο βάρος.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved