Κάνει να τρώτε μαγιονέζα στην εγκυμοσύνη;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση της μαγιονέζας στην εγκυμοσύνη.

Κάνει να τρώτε μαγιονέζα στην εγκυμοσύνη;

Γυναίκα φτιάχνει σαλάτα με μαγιονέζα.

Bigstock

Η ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για την υγεία της μέλλουσας μαμάς και την ανάπτυξη του εμβρύου. Τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή; Μία διατροφή που περιλαμβάνει τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, μικρά και συχνά γεύματα και τις κατάλληλες μερίδες.

Και ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε την περίοδο της εγκυμοσύνης, κάποιες άλλα είναι απαγορευτικές όπως τα ωμά αυγά και τα ωμά ψάρια, κρέτατα και τα μαλακά τυριά.

Δεν είναι πάντα βέβαια τα πράγματα τόσο ξεκάθαρα. Για παράδειγμα τρόφιμα όπως η μαγιονέζα που σε κάποιες συνταγές χρησιμοποιούν ωμά αυγά, επιτρέπεται ή όχι στην εγκυμοσύνη;

Μαγιονέζα στην εγκυμοσύνη

Η μαγιονέζα που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση την περίοδο της εγκυμοσύνης και αυτό γιατί φτιάχνεται με παστεριωμένα αυγά. Τα μη παστεριωμένα αυγά μπορεί να περιέχουν βακτήρια τα οποία μπορεί να βλάψουν τον έγκυο για αυτό και στην εγκυμοσύνη προτείνεται η κατανάλωση μόνο παστεριωμένων γαλακτοκομικών και αυγών.

lekes-apo-magioneza-3.jpg

Μαγιονεζα σε μπολ.

Ποια μαγιονέζα να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

Σπιτική μαγιονέζα. Στην περίπτωση που δεν ξέρετε εάν τα αυγά που έχουν χρησιμοποιηθεί έχουν παστεριωθεί, καλό είναι να αποφεύγετε την σπιτική μαγιονέζα ή τη μαγιονέζα από τοπικούς παραγωγούς.

Μαγιονέζα στα εστιατόρια. Πολλά εστιατόρια αντί να χρησιμοποιήσουν έτοιμες σως, προτιμούν να φτιάχνουν τις δικές τους. Εάν το πιάτο που θέλετε να παραγγείλετε περιέχει μαγιονέζα ρωτήστε εάν έχουν χρησιμοποιηθεί παστεριωμένα αυγά ή όχι.

Έτοιμα γεύματα με μαγιονέζα. Η μαγιονέζα είναι από τις βασικές σως και συχνά χρησιμοποιείται σε έτοιμα γεύματα όπως πατατοσαλάτες, σαλάτες με τόνο ή κοτόπουλο. Στη συσκευασία μπορεί να μην αναγράφεται τι είδος μαγιονέζας έχει χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση αυτή καλό είναι να την αποφύγετε.

Πώς θα φτιάξετε τη δική σας σπιτική μαγιονέζα

Μπορείτε φυσικά να φτιάξετε τη δική σας μαγιονέζα και να δοκιμάσετε μία συνταγή που δεν περιέχει καθόλου αυγά.

Θα χρειαστείτε:

  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι γάλα σόγιας
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • 6 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

Εκτέλεση:

Βάλτε όλα τα παραπάνω υλικά στο blender και «χτυπήστε» τα για μερικά δευτερόλεπτα. Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν και δημιουργηθεί μία σως με απαλή υφή, μεταφέρετέ την σε βάζο και βάλτε την στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved