Πρώτος μήνας εγκυμοσύνης: Τα συμτώματα και η ανάπτυξη του εμβρύου

Τι να περιμένετε τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης σας.

Πρώτος μήνας εγκυμοσύνης: Τα συμτώματα και η ανάπτυξη του εμβρύου

Έγκυος στον πρώτο μήνα κοιτά την κοιλιά της στον καθρέφτη.

Bigstock

Τον πρώτο μήνα η εγκυμοσύνη σας δεν είναι εμφανής, είναι όμως ένα ιδιαίτερο και πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα για την ομαλή εξέλιξη της κύησης και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης ξεκινά την τρίτη εβδομάδα μετά την τελευταία περίοδο. Τα συμπτώματα τον μήνα αυτό μοιάζουν αρκετά με αυτά της περιόδου.

Τα συμπτώματα τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης

Απότομες αλλαγές στη διάθεση. Ήδη από τον πρώτο μήνα συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές οι οποίες μεταξύ άλλων επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία σας. Τη μία στιγμή μπορεί να νιώθετε χαρά και ευφορία και την άλλη λύπη ή θυμό.

Πρήξιμο στο στήθος. Το στήθος ήδη από τις πρώτες εβδομάδες κύησης πρήζεται και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ακόμα και στο παραμικρό άγγιγμα. Οι θηλές σας είναι επίσης πιθανό να γίνουν πιο σκούρες και οι φλέβες στο σημείο αυτό πιο εμφανείς.

Κούραση. Τα επίπεδα ενέργειάς σου πέφτουν στα τάρταρα με αποτέλεσμα να αισθάνεστε μονίμως κουρασμένες και νυσταγμένες.

Συχνοουρία. Η αύξηση στα επίπεδα της προγεστερόνης έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος προς τη μήτρα. Το πάχος του τοιχώματος της μήτρας αυξάνεται και σε αυτό το στάδιο αυξάνεται και το μέγεθος των νεφρών, κάτι που προκαλεί την ανάγκη για ούρηση.

Πρωινές ναυτίες. Οι ορμονικές αλλαγές και η αύξηση της ορμόνης γοναδοτροπίνης είναι μία από τις πιθανές αιτίες. Αν και λέγονται πρωινές, οι ναυτίες αυτές τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή.

Αποστροφή για φαγητό ή λιγούρα. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν λαχτάρα και αποστροφή για φαγητό. Τα φαγητά που κάποτε μπορεί να λατρεύατε τώρα δεν θέλετε ούτε να τα βλέπετε στα μάτια σας και αυτά που παλιότερα δεν σας άρεσαν, τώρα πιθανά να γίνουν από τα αγαπημένα σας.

Δυσκοιλιότητα. Οι ορμονικές αλλαγές ευθύνονται και για αυτό το σύμπτωμα που είναι εμφανές ήδη από τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Γυναίκα κρατά στα χέρια της ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Bigstock

Η ανάπτυξη του μωρού τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης

Γονιμοποίηση

Η ζωή ξεκινά όταν ενώνονται το σπερματοζωάριο με το ωάριο. Μπορεί να συμβεί μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες μετά την επαφή και η όλη διαδικασία συμβαίνει στη σάλπιγγα.

Τότε είναι που το μωρό ξεκινά το ταξίδι της ανάπτυξης. Στο πρώιμο στάδιο, το μωρό αναφέρεται ως ζυγώτης ο οποίος στη συνέχεια αρχίζει να πολλαπλασιάζεται άφθονα μέσα σε λίγα λεπτά.

Εμφύτευση

Ο ζυγώτης ταξιδεύει στη μήτρα από τη σάλπιγγα και την τέταρτη ημέρα διαιρείται σε ένα συμπαγές σύμπλεγμα κυττάρων που ονομάζεται μορίδιο. Μέχρι την πέμπτη ή την έκτη ημέρα, το μορίδιο διαιρείται σε μια βλαστοκύστη και σε λίγες ημέρες, γίνεται η εμφύτευση στο τοίχωμα της μήτρας. Γύρω από το έμβρυο υπάρχει ένα σύμπλεγμα αιμοφόρων αγγείων το οποίο παρέχει αίμα στο έμβρυο μέχρι να αναλάβει ο πλακούντας.

Ανάπτυξη

Μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης εβδομάδας, η αναπτυσσόμενη καρδιά αρχίζει να χτυπά. Σχηματίζονται επίσης ο βραχίονας, τα πόδια και οι πνεύμονες. Το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, της μύτης, των αυτιών και του στόματος παίρνει μια πρώτη μορφή. Ο νευρικός σωλήνας και ο εγκέφαλος το ίδιο. Τον πρώτο μήνα το έμβρυο έχει το μέγεθος μιας σταφίδας.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved