Η ιστορία του test κύησης είναι πιο ενδιαφέρουσα απ’ όσο φαντάζεστε

Το πρώτο test κύησης είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο παλιό απ’ όσο φαντάζετε…

Μενέλαος Λυγνός
Η ιστορία του test κύησης είναι πιο ενδιαφέρουσα απ’ όσο φαντάζεστε

Γυναίκα χαμογελά ευτυχισμένη κρατώντας το θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Bigstock

Η πρώτη γνωστή περιγραφή δοκιμασίας κύησης ανάγεται στα χρόνια της Αρχαίας Αιγύπτου και έχει βρεθεί σε πάπυρο του 1350 π.Χ.! Ο συγγραφέας του ιστορικού αυτού κειμηλίου αναφέρει, πως η γυναίκα θα πρέπει να ουρεί πάνω σε σπόρους από σιτάρι ή κριθάρι επί αρκετές ημέρες: «Αν φυτρώσουν οι σπόροι από κριθάρι, τότε θα γεννηθεί αγόρι. Αν φυτρώσουν οι σπόροι από σιτάρι, τότε θα γεννηθεί κορίτσι. Αν δεν φυτρώσουν καθόλου σπόροι, τότε δεν θα γεννηθεί παιδί.»

Το εκπληκτικό είναι, πως το 1963 η θεωρία αυτή δοκιμάστηκε στο εργαστήριο και προέκυψε, ότι η ακρίβειά της προσέγγιζε το 70%. Δεν ήταν βέβαια δυνατό όντως με βάση το πιο φυτό θα αναπτυσσόταν να καταλήξουμε, αν θα γεννιόταν αγόρι ή κορίτσι, αλλά μόνον, αν η γυναίκα ήταν ή όχι έγκυος. Επιστήμονες διετύπωσαν την υπόθεση, πως η αυξημένη περιεκτικότητα των ούρων της εγκύου στις ορμόνες οιστρογόνα είναι και ο παράγων, που προάγει την ανάπτυξη του φυτού.

Οι αιώνες και οι χιλιετίες πέρασαν και φθάνουμε στον Μεσαίωνα…

Οι άνθρωποι τότε ήταν πεπεισμένοι για τη δυνατότητά τους να καταλάβουν αν η γυναίκα είναι ή όχι έγκυος μόνον παρατηρώντας την όψη των ούρων της. Υπήρχαν μάλιστα και «ειδικοί», οι οποίοι ονομάζονταν «piss prophets». Ο συγκεκριμένος όρος θα μπορούσε να αποδοθεί στην ελληνική ως «ουρο – σκόποι».

Οι «ουροσκόποι» παρατηρούσαν το χρώμα των ούρων και διατείνονταν, ότι η τεχνική αυτή τους επέτρεπε να διαγνώσουν διάφορες παθολογίες ή και το αν η γυναίκα ήταν ή όχι έγκυος. Σε κείμενο του 1552 τα ούρων της εγκύου περιγράφονται ως: «έχοντα καθαρό χρώμα λεμονιού τείνον προς το υπόλευκο και νεφελώδη επιφάνεια».

Άλλοι πάλι τότε θεωρούσαν, πως η ανάμιξη των ούρων της γυναίκας με κρασί και η παρατήρηση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας αυτής ήταν αρκετά προκειμένου να εξακριβωθεί, το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Η άποψη αυτή πάντως δεν στερείται τελείως βάσης, καθότι το οινόπνευμα αντιδρά με κάποιες πρωτεΐνες των ούρων, οπότε ίσως η συγκεκριμένη μέθοδος να είχε κάποια – όχι όμως εντυπωσιακή – επιτυχία…

Τέτοιες τεχνικές ανίχνευσης της κύησης ήταν αρκετά διαδεδομένες στην Ευρώπη έως και τον 17ο αιώνα.

thetiko-test-egkimosinis.jpg

Τεστ εγκυμοσύνης

Bigstock

Ο 19ος αιώνας και η πορεία προς τη σύγχρονη εποχή…

Το 19ος αιώνα αρχίζουμε πλέον και αναγνωρίζουμε στις διατυπωθείσες σχετικές θεωρίες μεθοδολογίες, που θυμίζουν τη σύγχρονη επιστημονική συλλογιστική. Οι ερευνητές υποψιάζονται, πως εντός των ούρων της εγκύου εντοπίζονται βακτήρια ή κρύσταλλοι, οι οποίοι είναι όμως μη ανιχνεύσιμοι με τις τότε εργαστηριακές διαδικασίες.

Η γενικότερη συμβουλή προς την ιατρική κοινότητα είναι να πάψουν να βασίζονται σε αμφιβόλου ακριβείας «παραδοσιακών μεθόδων» και να διαγιγνώσκουν την κύηση με βάση τα κλινικά σημεία, όπως είναι η πρωινή ναυτία.

Η δεκαετία του 1890…

Κατά τη δεκαετία αυτή κατεγράφη σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της φυσιολογίας. Πολλοί ερευνητές άρχισαν να περιγράφουν χημικές ουσίες του σώματος, υπονοώντας, πως αυτές «εκκρίνονται» από εξειδικευμένα όργανα και η δράση τους είναι κρίσιμη στην επιτέλεση διαφόρων σωματικών λειτουργιών. Σε ό,τι αφορά το παρόν πόνημα θα ξεχωρίσουμε το έργο του Βρετανού Ernest Starling, στον οποίο αποδίδεται και η ονοματοδοσία των ουσιών αυτών: ορμόνες.

Την περίοδο αυτή άρχισε πλέον να δίδεται και ιδιαίτερη σημασία στην προγεννητική φροντίδα της εγκύου, αλλά και στην φροντίδα του νεογνού. Βέβαια, πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν ήταν ο Ούγγρος ιατρός Ignaz Semmelweis, ο οποίος έχον αποβιώσει το 1865 δεν πρόλαβε να δει τους καρπούς των κόπων του να σώζουν χιλιάδες ζωές ανά τον κόσμο…

test-papanikolaou.jpg

Γυναίκα είναι χαρούμενη με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Bigstock

Το πρώτο μισό του 20ου αιώνα…

Το πρώτο μισό του 20ου αιώνα η ανθρωπότητα ήταν «απασχολημένη» και είχε «αφιερώσει» τη δημιουργικότητα και τη ζωτικότητά της στην εύρεση και τελειοποίηση τρόπων αλληλοεξόντωσης. Εντούτοις, ιδιαίτερα κατά την περίοδο, που κοινώς ονομάζεται Μεσοπόλεμος και περιλαμβάνει τις δύο δεκαετίες μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων, οι εξελίξεις στην ιατρική ήταν καταιγιστικές.

Τότε άρχισαν πλέον οι επιστήμονες να κατανοούν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των ορμονών, τις οποίες μπόρεσαν και να απομονώσουν.

  • 1903: Ο Ludwig Fraenkel περιγράφει το ωχρό σωμάτιο. Πρόκειται για ένα προσωρινό όργανο, που εμφανίζεται στις ωοθήκες μετά τα μέσα του κύκλου και παράγει ορμόνες. Αναγνώρισε την ύπαρξη της ορμόνης Προγεστερόνης, η οποία όμως απομονώθηκε το 1934
  • Δεκαετία του 1920: Διάφοροι επιστήμονες σε ανεξάρτητα μεταξύ τους εργαστήρια στην Ευρώπη περιγράφουν μία ορμόνη, η οποία προάγει την ανάπτυξη των ωοθηκών σε ποντίκια και συγκεκριμένα προάγει την ανάπτυξη του ωχρού σωματίου. Πρόκειται για την ορμόνη, που σήμερα είναι γνωστή ως β-χοριακή και ονομάζεται και «ορμόνη της κύησης».
  • 1927: οι Aschheim και Zondek συνέλαβαν τη δοκιμασία κύησης, που έγινε γνωστή ως A-Z test. Σε ανώριμα θηλυκά ποντίκια γινόταν ένεση με τα ούρα της γυναίκας. Αν η γυναίκα δεν ήταν έγκυος, τότε δεν καταγραφόταν καμία αντίδραση. Αν η γυναίκα ήταν έγκυος, τότε το ποντίκι έμπαινε σε οίστρο. Τα ποντίκια αργότερα αντικαταστάθηκαν από κουνέλια, αφού η ένεση σε αυτά ήταν ευκολότερη, αλλά πάλι τα δύο αυτά test δεν ήταν και πολύ πρακτικά, αφού τα ζώα ήταν ακριβά και τα αποτελέσματα λαμβάνονταν μετά από την παρέλευση αρκετών ημερών. Αργότερα στο «οπλοστάσιο» των εργαστηρίων προστέθηκαν και οι θηλυκοί βάτραχοι, οι οποίοι, αν τα ούρα ήταν εγκυμονούσας, γεννούσαν αβγά. Για ευνόητους λόγους οι δοκιμασίες κύησης τον καιρό εκείνο δεν ήταν συνήθεις…
  • Δεκαετία του 1960 και έπειτα: Τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε η διάθεση των πρώτων tests κύησης, που μπορούσαν να γίνουν στο ιατρείο, αλλά η ακρίβειά τους δεν ήταν πάντα ικανοποιητική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όμως άρχισε η διάθεση του πρώτου test κύησης, με το οποίο μπορούσε να ανιχνευθεί η παρουσία της β-χοριακής στα ούρα της γυναίκας ακόμα και από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Τα πρώτα αυτά tests διατίθεντο μόνον εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος ή στα ιατρεία. Αλλά γρήγορα αυτό άλλαξε και άρχισε και η διάθεση για οικιακή χρήση. Τα πρώτα όμως test έμοιαζαν με ένα «μικρό χημικό εργαστήριο» και δεν ήταν πάντα εύκολα στη χρήση. Από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα όμως άρχισαν να διατίθενται και τα γνωστά «sticks» ούρων, που χρησιμοποιούμε και σήμερα.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved