Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει την υγεία της μαμάς και του εμβρύου

Οι επιπτώσεις της προεκλαμψίας στην υγεία της εγκύου και του μωρού.

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει την υγεία της μαμάς και του εμβρύου

Έγκυος κάθεται οκλαδόν στον καναπέ.

Bigstock

Η προεκλαμψία είναι μία σοβαρή πάθηση της εγκυμοσύνης με κύρια συμπτώματα την υψηλή αρτηριακή πίεση και την πρωτεΐνη στα ούρα.

Τι προκαλεί την προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη;

Οι ειδικοί δε γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί την προεκλαμψία. Ο σχηματισμός του πλακούντα φαίνεται να παίζει κάποιον ρόλο αλλά αυτό δε ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Παράγοντες κινδύνουν που αυξάνουν τις πιθανότητες για προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη είναι:

  • Πρώτη εγκυμοσύνη
  • Εφηβική εγκυμοσύνη
  • Παχυσαρκία
  • Χρόνια υπέρταση
  • Διαβήτης
  • Πολύδυμη κύηση
  • Προχωρημένη ηλικία μητέρας
  • Προεκλαμψία σε μία προηγούμενη εγκυμοσύνη
streptokokkos-v-egkymosyni.jpg

Έγκυος κρατά την κοιλιά της

Πώς επηρεάζει η προεκλαμψία τις έγκυες γυναίκες;

Η προεκλαμψία είναι μία σοβαρή ασθένεια που μπορεί να επιφέρει ακόμα και θάνατο. ΟΙ έγκυες με προεκλαμψία, ακόμα και τα ήπια περιστατικά, θα πρέπει να παρακολουθούνται συχνά από τον γιατρό.

Το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται συνήθως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνεται περισσότερο από το φυσιολογικό τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Ένα δευτερο σύμπτωμα είναι ο εντοπισμός πρωτεΐνης στα ούρα.

Η προεκλαμψία επηρεάζει πολλά όργανα του σώματος και εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο HELLP. Το σύνδρομο HELLP είναι μία επιπλοκή της προεκλαμψίας, ονομάζεται και τοξιναιμία και είναι μία συνδυασμένη διαταραχή του ήπατος και του συστήματος πήξης του αίματος. Επίσης, η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία μία σοβαρή πάθηση της εγκυμοσύνης με κύριο σύμπτωμα τις επιληπτικές κρίσεις.

Πώς επηρεάζει η προεκλαμψία το έμβρυο;

Η προεκλαμψία επηρεάζει το έμβρυο κυρίως μειώνοντας την ποσότητα του αίματος που ρέει μέσω του πλακούντα. Δεδομένου ότι ο πλακούντας είναι η μόνη πηγή τροφής του εμβρύου, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρου.

Η προεκλαμψία συμβαίνει συνήθως το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν το μωρό έχει μεγαλώσει αρκετά και ο γιατρός σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα τη σοβαρότητα της κατάστασης αποφασίζει για το εάν ο πρόωρος τοκετός είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved