Μέλι στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μπορείτε να φάτε μέλι στην εγκυμοσύνη σας;

Μέλι στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γυναίκα βάζει μέλι στο πρωινό της.

Bigstock

Το μέλι είναι απαγορευτικό στη διατροφή παιδιών μικρότερων του ενός έτους και αυτό γιατί ενδέχεται να περιέχει βακτήρια που είναι επικίνδυνα για την υγεία τους.

Τι ισχύει όμως για την περίπτωση της εγκυμοσύνης; Το μέλι θεωρείται ασφαλές για την έγκυο, αλλά και για το έμβρυο και αυτό γιατί προστατεύεται μέσω του πλακούντα.

Τι να προσέξετε

Αν και το μέλι επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής.

Μιλήστε στον γιατρό σας εάν έχετε γαστρεντερικά προβλήματα. Οι έγκυες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο ή το στομάχι, ή έχουν τη νόσο του Crohn ενδέχεται να δυσκολεύονται περισσότερο να επεξεργαστούν τα βακτήρια στο εντερικό τους σύστημα.

Περιορίστε την κατανάλωση μελιού εάν παίρνετε βαριά αντιβιοτικά. Τα βαριά αντιβιοτικά καταστρέφουν τα καλά βακτήρια στο έντερο τα οποία είναι αυτά που «καταπολεμούν» τα επιβλαβή βακτήρια.

Προσοχή στην ποσότητα εάν έχετε διαβήτη κύησης. «Οι έγκυες που έχουν διαβήτη κύησης καλό είναι να περιορίσουν την κατανάλωση γλυκαντικών και πρόσθετων ζαχάρων και αυτό γιατί ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα» αναφέρει η γιατρός dr Chisolm, η οποία ωστόσο συμβουλεύει τις ασθενείς της να προτιμούν το μέλι από τη ζάχαρη. «Το μέλι έχει ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.»

Επιλέξτε το παστεριωμένο. Γενικά στην εγκυμοσύνη, θα πρέπει να προτιμάτε τα τρόφιμα και τα ροφήματα που είναι παστεριωμένα.

meli-egkymosyni.jpg

Μέλι στο τραπέζι

Unsplash.com / Jocelyn Morales

Τα οφέλη από την κατανάλωση του μελιού στην εγκυμοσύνη

Η κατανάλωση μελιού, πάντα φυσικά με μέτρο, έχει οφέλη για τη μέλλουσα μαμά.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση του μελιού ενισχύει την υγεία του αναπνευστικού συστήματος, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία των κυττάρων από βλάβες και τοξίνες.

Επίσης, το μέλι μπορεί να σας ανακουφίσει από πρωινές ναυτίες και καούρες. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι είναι ό,τι πρέπει και εκτός των άλλων, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και καλύτερα.

Τέλος, το μέλι ανήκει στις τροφές που θεωρούνται ότι καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητας. Μπορείτε να φάτε μέλι με γιαούρτι και φρούτα ή και να αλείψετε μία φέτα ψωμί.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com, paretnune.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved