Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πόσο συχνή είναι η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη και ποια είναι τα συμπτώματα.

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Έγκυος ξαπλωμένη στον καναπέ.

Bigstock

Ο όρος «επιλόχεια κατάθλιψη» είναι γνωστός σε όλους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, καλύτερη ενημέρωση και τα ποσοστά των γυναικών που τη βιώνουν και ζητούν βοήθεια αυξάνονται. Λιγότερο γνωστή είναι η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πολλές έγκυες δεν ξέρουν καν ό,τι υπάρχει, πόσο μάλλον τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν

Πόσο συνήθης είναι η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη;

1 στις 7 γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό και τα ποσοστά είναι αντίστοιχα και για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με άρθρο της Maria Muzik και της Stefana Borovska που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mental Health in Family Medicine το 13% των γυναικείων εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Ακόμα πιο σύνηθες θεωρείται μία γυναίκα που βιώνει κατάθλιψη πριν την εγκυμοσύνη, να εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπτώματα και μετά και ειδικά εάν υπάρχει ιατρικό ιστορικό κατάθλιψη ή οικονομικές δυσκολίες.

«Ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι ακόμα μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες όπως οι έγκυες που δεν έχουν σύντροφο και θα μεγαλώσουν μόνες τους το παιδί τους και εκείνες με ιστορικό κατάθλιψης και άγχους. Επιπλέον, μελέτη έδειξε ότι έως και το 51% των γυναικών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα δηλώνουν ότι είχαν συμπτώματα κατάθλιψης στην εγκυμοσύνης» αναφέρουν οι συγγραφείς του άρθρου.

Young Pregnant Woman Suffering From Stomach Ache At Home

Σύμφωνα με έρευνες το 13% των εγκύων έχουν συμπτώματα κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη.

Αίτια

Τα αίτια της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη δεν έχουν εντοπιστεί από τους ειδικούς, αν και οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι προκαλείται από μία συρροή παραγόντων, συναισθηματικών και περιβαλλοντικών.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων σημειώνει: «Η κατάθλιψη και το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό δεν συμβαίνουν επειδή η έγκυος και αργότερα η νέα μαμά κάνει ή δεν κάνει κάτι, αλλά πρόκειται για καταστάσεις ιατρικές»

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τα συμπτώματα τη κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση. Από τα πιο κοινά είναι:

  • Υπερβολική ανησυχία για το έμβρυο και τον τοκετό
  • Έντονο αίσθημα απελπισίας
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολαμβάνατε
  • Αίσθημα ενοχής
  • Υπερκατανάλωση φαγητού ή απώλεια όρεξης
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Θυμός
  • Μη τήρηση των οδηγιών του γιατρού
  • Απομόνωση από αγαπημένα πρόσωπα

Μπορεί να βιώσετε όλα ή και κάποια από τα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση εάν αισθάνεστε αρνητικά συναισθήματα τα οποία νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε, μιλήστε στα οικεία σας πρόσωπα και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Έγκυος κάθεται στο πάτωμα οκλαδόν.

Bigstock

Πώς επηρεάζει η κατάθλιψη το έμβρυο;

Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη δεν θα επηρεάσει άμεσα το μωρό.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για την εγκυμοσύνη σας, οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Για παράδειγμα, εάν λόγω της κατάθλιψης δεν τρώτε σωστά είναι πιθανό να μην λαμβάνετε σε επάρκεια τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό.

Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού και της του χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού. Σε ήπιες και κυρίως πιο σοβαρές καταστάσεις, ενδέχεται το παιδί μεγαλώνοντας να παρουσιάσει προβλήματα ύπνου τα πρώτα δύο χρόνια ή να έχει πρόβλημα συμπεριφοράς

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved