Οδηγός για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τι να περιμένετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οδηγός για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Γυναίκα κρατά στα χέρια της ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Bigstock

Το πρώτο τρίμηνο η εγκυμοσύνη δεν είναι ακόμα ορατή, οι πρώτες αλλαγές όμως στο σώμα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Οι αλλαγές στις ορμόνες προκαλούν πόνους, αλλαγές στο στήθος και έντονη κόπωση. Κάποια από τα πρώτα αυτά συμπτώματα είναι ενοχλητικά, να θυμάστε όμως ότι είναι απόλυτα φυσιολογικά και αποτελούν ένδειξη της υγιής ανάπτυξης του εμβρύου.

Πόσο διαρκεί το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ξεκινά την 1η εβδομάδα κύησης και τελειώνει την 13η εβδομάδα. Το πρώτο διάστημα πιθανά να περάσει χωρίς καν να γνωρίζετε ότι είστε έγκυος.

Έγκυος το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της.

Τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι και αυτά που θα σας υποψιάσουν για την εγκυμοσύνη σας.

Πρωινές ναυτίες. Ξεκινούν περίπου την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και παρά την ονομασία τους δεν είναι μόνο πρωινές. Το τσάι με τζίντζερ πιθανά να σας ανακουφίσει, όπως και τα συχνά και μικρά γεύματα.

Ευαισθησία στο στήθος. Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες θα παρατηρήσετε αλλαγές στο στήθος σας, καθώς γίνεται πιο ευαίσθητο, πιο σφιχτό και πιο μεγάλο.

Αλλαγές στη διάθεση. Μπορεί τη μία να νιώθετε τη διάθεσή σας ανεβασμένη και την άλλη στα τάρταρα. Η κυκλοθυμία είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και πιθανά να το παρατηρήσετε ήδη από την 7η εβδομάδα κύησης.

Αύξηση βάρους (ή και το αντίθετο). Το μωρό είναι ακόμα πολύ μικρό σε μέγεθος και το πιθανότερο είναι να πάρετε μόλις μερικά γραμμάρια. Εάν έχετε έντονες πρωινές ναυτίες είναι εξίσου πιθανό να παρατηρήσετε μικρή μείωση στο σωματικό σας βάρους. Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που μάθετε για την εγκυμοσύνη σας θα πρέπει να παρακολουθείτε το βάρος σας και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν άλλες αλλαγές που πρέπει να κάνετε.

Κράμπες στην κοιλιά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά είναι φυσιολογικός τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Τότε γίνεται η διαδικασία της εμφύτευσης κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα. Στο στάδιο αυτό είναι πιθανό να παρατηρήσετε μία μικρή αιμορραγία.

Επίσης, μπορεί να νιώθετε πόνο στην κοιλιά λόγω του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας, συμπτώματα που είναι αισθητά από την αρχή και πιθανά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

egkymosyni-deutero-trimino.jpg

Πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας

Καλέστε άμεσα τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε τα εξής:

  • Έντονη κολπική αιμορραγία
  • Έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς
  • Ξαφνική δίψα
  • Πόνο κατά την ούρηση
  • Πυρετό πάνω από 38,5
  • Πρήξιμο στα χέρια και το πρόσωπο
  • Θολή όραση

Πόσο μεγαλώνει το μωρό το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

  • Την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τα χέρια, τα πόδια και οι παλάμες του εμβρύου έχουν πια σχηματιστεί. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σχηματίζονται μέχρι την 10η εβδομάδα.
  • Το δέρμα σχηματίζεται μεταξύ της 5ης και της 8η εβδομάδας και τα τριχοθυλάκια και τα νύχια την 11η.
  • Μέχρι και την 8η εβδομάδα θα έχουν ήδη σχηματιστεί και τα δύο νεφρά του μωρού.
  • Τα οπτικά νεύρα σχηματίζονται την 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης και ο αμφιβληστροειδής λίγο αργότερα, την 8η εβδομάδα.
  • Ταχύτατη είναι και η εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού. Μέχρι την 8η εβδομάδα το έμβρυο θα είναι σε θέση να κουνάει τα άκρα του.

Έγκυος στο πρώτο τρίμηνο κρατά την κοιλιά της.

Bigstock

Πότε μπορείτε να ακούσετε την καρδιά του εμβρύου

Ο καρδιακός παλμός του εμβρύου μπορεί να ανιχνευθεί με υπερηχογράφημα από την 6η εβδομάδα κύησης ή και λίγο νωρίτερα. Από τότε μέχρι και την 10η εβδομάδα γίνεται και το πρώτο υπερηχογράφημα στον γυναικολόγο. Ο πρώτος υπέρηχος γίνεται συνήθως αρκετά νωρίς, στην 6η εβδομάδα κύησης, στις εξής περιπτώσεις:

  • Εάν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που αφορούν τη μέλλουσα μητέρα
  • Εάν έχει προηγηθεί αποβολή
  • Εάν υπήρχε δυσκολία στην σύλληψη στο παρελθόν

Ο έλεγχος του καρδιακού παλμού σε μηνιαία βάση είναι μία σημαντική διαδικασία για την παρακολούθηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης και της υγείας του μωρού. Με την πρώτη ανίχνευση του καρδιακού παλμού του εμβρύου, αποκλείεται η πιθανότητα εξωμητρίου και επιβεβαιώνεται η αναπτυσσόμενη κύηση.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com, healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved