Γαρίδες στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε

Μπορείτε να φάτε γαρίδες στην εγκυμοσύνη υπό προϋποθέσεις.

Γαρίδες στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε

Έγκυος τρώει σαλάτα δίπλα στο παράθυρο.

Bigstock

Εάν είστε έγκυος, πιθανά να αναρωτιέστε τι μπορείτε να φάτε την περίοδο της νηστείας. Οι γαρίδες είναι νηστίσιμες και όχι μόνο επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, αλλά θεωρούνται και μία τροφή πολύ θρεπτική.

Η γυναικολόγος Crystal A. Terrill αναφέρει στο verywellfamily.com: «Οι γαρίδες μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη και αυτό λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο. Επίσης είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και είναι μία υγιεινή επιλογή για τη μέλλουσα μαμά»

Γαρίδες στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη για την έγκυο και το έμβρυο.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά

Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε σίδηρο, ένα συστατικό το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος:

Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο.

Εντοπίζεται και στη μυοσφαιρίνη, μια σχετικά μικρή πρωτεΐνη που αποτελείται από μια πολυπεπτιδική αλυσίδα 153 αμινοξέων. Η μυοσφαιρίνη προμηθεύει του μυς του σώματος με οξυγόνο και δυναμώνει τα οστά.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από την άλλη, συμπεριλαμβανομένου και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), είναι σημαντικά για την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου.

Μαγειρεμένες γαρίδες με μαϊντανό και λάιμ.

Bigstock

Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης

Οι ανάγκες του οργανισμού για πρωτεΐνη αυξάνονται την περίοδο της εγκυμοσύνης, Οι είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και η κατανάλωσή τους βοηθά στην επαρκή πρόσληψη του σημαντικού αυτού συστατικού.

Περιέχουν ιώδιο και σελήνιο

Το ιώδιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, τόσο της μέλλουσας μαμάς, όσο και του μωρού. Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Το σελήνιο από την άλλη σύμφωνα με έρευνες μειώνει τις πιθανότητες για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, για αποβολή και πρόωρο τοκετό.

Έγκυος κάθεται στο πάτωμα οκλαδόν.

Bigstock

Τι να προσέξετε

Οι γαρίδες, ναι, είναι ασφαλείς στην εγκυμοσύνης, ναι, είναι θρεπτικές και αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας, ένα παραπάνω την περίοδο της νηστείας. Όμως, σημαντική προϋπόθεση είναι να είναι καλά μαγειρεμένες για να μην υπάρχει ο κίνδυνος λιστερίωσης.

Επίσης, προτιμήστε τις φρέσκες γαρίδες από τις κατεψυγμένες και πριν τις μαγειρέψετε, φροντίστε να τις έχετε αποθηκευμένες στο ψυγείο.

Τέλος, όσον αφορά την ποσότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορείτε να καταναλώσετε 225 με 340 γραμμάρια την εβδομάδα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved