Η όσφρηση στην εγκυμοσύνη: Πώς αλλάζει και πότε;

Η όσφρηση αλλάζει την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι, μάλιστα, ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της κύησης.

Η όσφρηση στην εγκυμοσύνη: Πώς αλλάζει και πότε;

Έγκυος κρατάει ένα κομμάτι γλυκό και το μυρίζει.

Bigstock

Σύμφωνα με έρευνες τα 2/3 των γυναικών παρατηρούν έντονη ευαισθησία στην όσφρηση τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η ευαισθησία αυτή περιγράφεται ως υπεροσμία.

Τι είναι η υπεροσμία;

Υπεροσμία είναι η αυξημένη αίσθηση της όσφρησης και είναι σύνηθες φαινόμενο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Έχει, επίσης συσχετιστεί με αλλεργίες και συγκεκριμένες παθήσεις.

Πότε ξεκινάει η αυξημένη όσφρηση στην εγκυμοσύνη;

Πολλές έγκυες παρατηρούν αλλαγές στην όσφρησή τους ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η ένταση, ωστόσο, αυτών και το πώς επιδρούν στην καθημερινότητα της εγκύου διαφέρει ανά περίσταση.

Για παράδειγμα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υπεροσμία μπορεί να προκαλέσει ή να εντείνει τις πρωινές ναυτίες.

egkyos.jpg

Έγκυος κρατά ένα ποτήρη γάλα στην κουζίνα.

Αίτια και αντιμετώπιση

Οι ορμονικές αλλαγές ευθύνονται κυρίως για τις αλλαγές στην όσφρηση την περίοδο της κύησης και πιο συγκεκριμένα η αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων.

Δοκιμάστε τα παρακάτω tips για να μειώσετε τις ενοχλήσεις από την υπεροσμία:

Φάτε έξυπνα. Μαγειρέψτε και φάτε τις τροφές που δεν σας μυρίζουν έντονα. Ακόμα και τροφές που λατρεύατε να καταναλώνετε πριν την εγκυμοσύνη μπορεί τώρα να μην αντέχετε να μυρίζετε.

Καθαρίστε τον αέρα στο δωμάτιο. Ανοίξτε το παράθυρο για να αεριστεί ο χώρος.

Πλένετε τα ρούχα σας συχνά. Πλένετε τα ρούχα σας πιο συχνά από όσο συνηθίζατε καθώς οι ίνες έχουν την τάση να συγκρατούν τις μυρωδιές.

Δοκιμάστε καθαριστικά και αποσμητικά χωρίς άρωμα. Αποφύγετε τα σπρέι κάθε είδους με έντονες μυρωδιές καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή σας.

Ζεστάνετε το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα φαγητά που ζεσταίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων δεν αναδύουν την ίδια ένταση μυρωδιάς.

Προτιμήστε τα κρύα φαγητά. Τα κρύα φαγητά μυρίζουν λιγότερο από ότι τα ζεσταμένα ή τα φρεσκομαγειρεμένα.

EGKYOSYNO-OSFRISI.jpg

Έγκυος κλείνει τη μύτη της.

Υπεροσμία στην εγκυμοσύνη: Πόσο διαρκεί;

Σε πολλές περιπτώσεις η ευαισθησία στις έντονες μυρωδιές υποχωρεί αρκετά νωρίς, αμέσως μετά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυσμούνης. Έγκυες που έχουν υπεροσμία και στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο ανακουφίζονται από τα συμπτώματα μετά τον τοκετό.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved