Αέρια στην εγκυμοσύνη: Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Διατροφικές και άλλες συμβουλές για να ανακουφιστείτε από τα αέρια την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αέρια στην εγκυμοσύνη: Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Έγκυος κρατάει την κοιλιά της.

Bigstock

Τα συχνά αέρια είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη που μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό, ειδικά όταν συνοδεύεται από εντερικό πόνο και δυσκοιλιότητα.

Αίτια

Τρεις είναι οι λόγοι που αυξάνουν τα εντερικά αέρια και το φούσκωμα στην εγκυμοσύνη:

Ορμονικές αλλαγές. Την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης. Η προγεστερόνη μεταξύ άλλων προκαλεί χαλάρωση των αδένων του πεπτικού συστήματος. Η μοτιλίνη, μία λιγότερη γνωστή ορμόνη που διεγείρει την πέψη, είναι χαμηλότερη στην εγκυμοσύνη. Οι αλλαγές αυτές στις ορμόνες έχουν σαν αποτέλεσμα τα τρόφιμα να κινούνται πιο αργά στον πεπτικό σωλήνα, άρα και να παράγονται περισσότερα αέρια.

Αυξανόμενο μέγεθος της μήτρας. Όσο η μήτρα μεγαλώνει, ασκεί ολοένα και περισσότερη πίεση στα έντερα κάτι που συνεπάγεται την αύξηση των αερίων και την αίσθηση του φουσκώματος.

Αλλαγές στη διατροφή. Οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη, οι ναυτίες και η αποστροφή για συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν στην κατανάλωση τροφών που παράγουν αέρια όπως είναι για παράδειγμα το junk food.

Έγκυος με φούσκωμα και άερια κάθεται στον καναπέ.

Bigstock

Πώς να ανακουφιστείτε από τα αέρια στην εγκυμοσύνη;

Τα συχνά αέρια στην εγκυμοσύνη είναι μία φυσιολογική κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε αν κάνετε για να ανακουφιστείτε όπως η αλλαγή στάση σώματος, το περπάτημα και οι ήπιες ασκήσεις. Τα ζεστά ροφήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Άλλα tips που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Καταναλώνεται πιο συχνά και μικρά γεύματα.
  • Αποφύγετε τροφές και ροφήματα που αυξάνουν τα αέρια όπως τα όσπρια, το μπρόκολο, τα κρεμμύδια και τα αναψυκτικά.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τέτοιες είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Ξαπλώστε στο πλάι. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε πλάγια στην αριστερή πλευρά. Με τον τρόπο αυτό η μήτρα θα ασκεί λιγότερη πίεση στον πεπτικό σωλήνα. Επίσης, όταν κάθεστε προσπαθήστε να κρατήσετε την πλάτη σας ευθεία ή να γέρνετε ελαφρώς προς τα εμπρός. Η συγκεκριμένη σ τάση σώματος τεντώνει τους κοιλιακούς μύες και διευκολύνει την κίνηση των αερίων στα έντερα.

Πότε μειώνονται τα αέρια στην εγκυμοσύνη;

Το φούσκωμα και αέρια είναι συμπτώματα που παρατηρούνται μέχρι και τον τοκετό. Μετά τον τοκετό, η μήτρα σταδιακά επανέρχεται στο αρχικό της μέγεθος και ασκεί λιγότερη πίεση στα έντερα. Οι ορμόνες επίσης επιστρέφουν στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα και ο ρυθμός της πέψης αυξάνεται.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved