Ηλεκτρική κουβέρτα στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλής ή όχι;

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε θερμαινόμενη κουβέρτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ηλεκτρική κουβέρτα στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλής ή όχι;
Έγκυος ξαπλωμένη στο κρεβάτι Bigstock

Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ηλεκτρική κουβέρτα όταν κοιμούνται για να ζεσταθούν.

Είναι όμως ασφαλής για την έγκυο;

Από τη στιγμή που η θερμοκρασία είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας κρίνεται ασφαλής. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την υπερθέρμανση καθώς ενδέχεται να επηρεάσει το έμβρυο.

Γι΄αυτό απαιτείται προσοχή από τις έγκυες καθώς οι ηλεκτρικές κουβέρτες περιέχουν ηλεκτρικά καλώδια θέρμανσης και μπορεί να υπερθερμανθούν.

Οι ειδικοί λοιπόν συνιστούν να μη χρησιμοποιείτε θερμαινόμενη κουβέρτα για πολύ καιρό ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (τα υδρομασάζ και οι σάουνες δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για αυτόν ακριβώς τον λόγο).

Για να αποφύγετε την υπερθέρμανση, είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε μια θερμαινόμενη κουβέρτα στη χαμηλή ή μεσαία ρύθμιση.

Επίσης, καλό είναι να μην κοιμηθείτε με την θερμαινόμενη κουβέρτα σε λειτουργία. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να ξεχαστείτε, μπορείτε να την ανάψετε πριν κοιμηθείτε για να ζεσταθεί το κρεβάτι και μετά να τη βγάλετε από την πρίζα.

egimosini-kai-ouroloimoxsi.jpg

Έγκυος γυναίκα είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι

Τι δείχνει μελέτη

Μια μελέτη που έγινε, διαπίστωσε ότι η χρήση της θερμαινόμενης κουβέρτας κατά τη διάρκεια της σύλληψης και στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο αποβολής αλλά όχι αυξημένο κίνδυνο με τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας μεταξύ 8 και 16 εβδομάδων εγκυμοσύνης. Εξαιτίας αυτού, είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση θερμαινόμενης κουβέρτας ενώ προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και στην αρχή της εγκυμοσύνης σας.

egimosini-stasi-ipnou.jpg

Εγκυμονούσα κοιμάται στο κρεβάτι

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και εγκυμοσύνη

Οι ηλεκτρικά θερμαινόμενες κουβέρτες εκπέμπουν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο πολύ χαμηλής συχνότητας (EMF). Το ίδιο ισχύει για ορισμένες άλλες οικιακές συσκευές, καλώδια ρεύματος, υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι τα τρέχοντα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων προκαλεί προβλήματα υγείας. Επισημαίνει επίσης, ότι η τυπική έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης θερμαινόμενης κουβέρτας, δεν εγκυμονεί κινδύνους κατά την κύηση (δεν προκαλεί αποβολή, γενετικές ανωμαλίες ή χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού).

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved