12η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μία εγκυμονούσα

Συμπτώματα εγκυμοσύνης και ανάπτυξη εμβρύου κατά την 12η εβδομάδα κύησης.

12η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μία εγκυμονούσα
Εγκυμονούσα χαλαρώνει στο κρεβάτι Bigstock

Κατά την 12η εβδομάδα κύησης η μήτρα σας αρχίζει να μεγαλώνει αργά και σταθερά. Το μέγεθος δεν ξεπερνά συνήθως αυτό ενός μεγάλου γκρέιπφρουτ.

Κατά την επίσκεψή σας στον γυναικολόγο σας για τον καθιερωμένο υπέρηχο θα μπορείτε πλέον να ανακοινώσετε και επίσημα την εγκυμοσύνη σας σε φίλους και γνωστούς – εφόσον την έχετε κρατήσει κρυφή – καθώς οι πιθανότητες αποβολής μειώνονται.

egimosini-kai-ouroloimoxsi.jpg

Η κοιλιά αρχίζει να διακρίνεται σιγά σιγά κατά την 12η εβδομάδα κύησης

Συμπτώματα στην 12η εβδομάδα κύησης

Παρότι πλησιάζετε στο τέλος του πρώτου τριμήνου είναι πιθανόν να ταλαιπωρείστε ακόμα από ναυτίες και εμετούς. Επίσης, είναι πιθανόν να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, νιώθετε πόνο στο στομάχι ή να έχετε κράμπες ανά διαστήματα.

Ειδικότερα τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Κόπωση
  • Φούσκωμα
  • Αέρια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ζαλάδες
  • Ματωμένα ούλα
  • Μειωμένη συχνουρία
kafeini-stin-egimosini.jpg

Eγκυμονούσα απολαμβάνει το ρόφημά της

Ανάπτυξη εμβρύου κατά την 12η εβδομάδα κύησης

Κατά την 12 εβδομάδα το μέγεθος του μωρού θυμίζει δαμάσκηνο. Όλα τα όργανα, οι μύες, τα άκρα και τα οστά είναι στη θέση τους και τα γεννητικά όργανα είναι καλά ανεπτυγμένα.

Από εδώ και πέρα, το μωρό πρέπει να μεγαλώσει και να αναπτύσσεται.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της 12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, είναι η εμφάνιση αντανακλαστικών κινήσεων. Τα δάκτυλα τόσο των χεριών, όσο και των ποδιών, αρχίζουν αν ανοίγουν και να κλείνουν, ενώ στις άκρες τους είναι πλέον ορατά τα νύχια.

Αν και ακόμα τα βλέφαρά του είναι κλειστά και δεν μπορεί να τα ανοίξει, οι μύες τους συσπώνται. Το δε στόμα του κάνει θηλαστικές κινήσεις. Αν μάλιστα χαϊδέψετε απαλά την κοιλιά σας, είναι πιθανό το έμβρυο να αρχίσει να συστρέφεται μέσα στη μήτρα, χωρίς όμως εσείς να μπορείτε ακόμα να το αισθανθείτε, είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο.

proto-trimino-egimosinis-gimnastiki.jpg

Τα οφέλη των ασκήσεων Kegel (Κέγκελ) πριν και μετά την εγκυμοσύνη

Τι θα πρέπει να προσέχετε

Βεβαιωθείτε ότι τρέφεστε σωστά αποφεύγοντας τα λιπαρά, τα σνακ, τα αναψυκτικά εντάσσοντας στη διατροφή σας σαλάτες, φρούτα και τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνες , σίδηρο και φολικό οξύ.

Ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις Kegel (Κέγκελ) πήραν το όνομά τους από τον γυναικολόγο Andrew Kegel, ο οποίος τη δεκαετία του 1940 άρχισε να βοηθά τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη τους τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους όσο και μετά. Αυτές οι ασκήσεις ενισχύουν και τονώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους.

Τα οφέλη των ασκήσεων Kegel (Κέγκελ) πριν και μετά την εγκυμοσύνη

  • Οι ασκήσεις Kegel μετά τον τοκετό βελτιώνουν την κυκλοφορία στην περιοχή του κόλπου, του ορθού και βοηθούν στην εξάλειψη των αιμορροΐδων.
  • Όσες γυναίκες κάνουν ασκήσεις Kegel πριν την εγκυμοσύνη, γεννούν πιο εύκολα και αυτό γιατί ενισχύονται οι μύες των κολπικών τοιχωμάτων.
  • Επιταχύνεται η διαδικασία επούλωσης μετά τον τοκετό.
  • Βοηθούν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και βελτιώνουν τον μυϊκό τόνο του κόλπου, κάνοντας ακόμη και το σεξ πιο ευχάριστο.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com, nhs.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved