Πόσο μεγαλώνει το έμβρυο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Η ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι και την 13η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Πόσο μεγαλώνει το έμβρυο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Beautiful pregnant woman looking in mirror in light room Bigstock

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ξεκινά την πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και διαρκεί μέχρι και την 13η. Η κύηση γίνεται συνήθως αντιληπτή τις πρώτες εβδομάδες, λίγο αφού τα πρώιμα συμπτώματα όπως είναι η καθυστέρηση ή οι πρωινές ναυτίες, κάνουν την εμφάνισή τους.

Τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου

Πολλά από τα κλασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης ξεκινούν ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τους μήνες αυτούς ενδέχεται να βιώσετε κάποια ή και όλα από τα παρακάτω:

Πρωινές ναυτίες. Παρά την ονομασίες τους, μπορεί να νιώσετε ναυτία ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα. Συνήθως ξεκινούν κάπου στην 6η εβδομάδα κύησης και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν στο δεύτερο τρίμηνο.

Ευαισθησία στο στήθος. Οι αλλαγές στις ορμόνες αμέσως μετά τη σύλληψη κάνουν το στήθος πιο μεγάλο και ευαίσθητο. Αλλαγές στην περιοχή θα παρατηρήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς το στήθος προετοιμάζεται για τον θηλασμό.

Κυκλοθυμία. Από την 7η εβδομάδα εγκυμοσύνης είναι πιθανό να παρατηρήσετε εναλλαγές στη διάθεσή σας και τη μία να αισθάνεστε χαρά και ευεξία και την άλλη μελαγχολία ή νεύρα.

\

Αύξηση βάρους. To μέγεθος του μωρού είναι ακόμα πολύ μικρό και κατά μέσο όρο το τρίμηνο αυτό πρέπει να πάρετε περίπου 1,5 κιλό. Βέβαια, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική για αυτό και η αύξηση του βάρους σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να παρακολουθείται από τον γιατρό σας.

Πόνος στην κοιλιά. Πολλά από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μοιάζουν με αυτά της περιόδου. Στην αρχή της εγκυμοσύνης κατά τη διαδικασία της εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, ενδέχεται να νιώσετε πόνο ή να παρατηρήσετε μία μικρή αιμορραγία. Τις περισσότερες φορές η αιμορραγία δεν είναι ανησυχητική, ωστόσο θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας δεδομένου ότι ο κίνδυνος αποβολής είναι αυξημένος το πρώτο τρίμηνο.

Συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι η έντονη αιμορραγία και ο έντονος πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, η ξαφνική δίψα, ο πόνος κατά την ούρηση, το πρήξιμο στο πρόσωπο, τα προβλήματα όρασης και ο υψηλός πυρετός.

Πόσο μεγαλώνει το έμβρυο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Στην αρχή της εγκυμοσύνης το έμβρυο είναι ένα γονιμοποιημένο κύτταρο. Μόλις το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στη μήτρα ξεκινά σταδιακά να σχηματίζεται το έμβρυο και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχει το μέγεθος ενός ροδάκινου.

Το πρώτο τρίμηνο συμβαίνουν τα εξής:

Οστά του μωρού: Την 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης ξεκινούν να σχηματίζονται τα χέρια και τα πόδια του μωρού. Τα δάχτυλα σχηματίζονται μετά την 10η εβδομάδα.

Μαλλιά και νύχια: Το δέρμα του εμβρύου ξεκινά να σχηματίζεται την 5η με 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης, ενώ τα μαλλιά και τα νύχια μετά την 11η.

Πεπτικό σύστημα: Από την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έπειτα σχηματίζεται το πεπτικό σύστημα του μωρού.

Αίσθηση της αφής: Οι υποδοχείς της αφής δημιουργούνται στο πρόσωπο στην 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Μέχρι την 12η εβδομάδα, οι υποδοχείς θα έχουν αναπτυχθεί στα γεννητικά όργανα, τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών.

Όραση: Τα οπτικά νεύρα δημιουργούνται την 4η εβδομάδα κύησης και ο αμφιβληστροειδής την 8η.

Καρδιά: Η καρδιά του μωρού ξεκινά να χτυπά την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης και σταδιακά ο καρδιακός του ρυθμός γίνεται πιο δυνατός και τακτικός.

Εγκέφαλος: Τη 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης, ο εγκέφαλος του μωρού είναι αρκετά ανεπτυγμένος για να δίνει εντολή κίνησης στα άκρα.

Μέχρι και το τέλος του πρώτο τριμήνου το έμβρυο θα έχει μήκος περίπου 70-80 χιλιοστά και το βάρος του θα είναι 40 γραμμάρια.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved