Εγκυμοσύνη: Μπορείτε να κοιμηθείτε μπρούμυτα;

Πότε μπορείτε να κοιμηθείτε μπρούμυτα στην εγκυμοσύνη και ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου το τελευταίο τρίμηνο;

Εγκυμοσύνη: Μπορείτε να κοιμηθείτε μπρούμυτα;
Bigstock

Ο ύπνος την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν είναι πάντα εύκολος, το αντίθετο μάλιστα και ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο. Η κοιλιά είναι πια αρκετά μεγάλη και συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως είναι η συχνοουρία και ο πόνος στην μέση και τα πόδια μπορεί να προκαλέσου δυσκολία και διαταραχές ύπνου.

Μπορείτε να κοιμηθείτε μπρούμυτα στην εγκυμοσύνη;

Ναι, ο ύπνος μπρούμυτα επιτρέπεται τουλάχιστον μέχρι η κοιλιά να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην σας βολεύει πια η συγκεκριμένη στάση ύπνου. Αυτό συμβαίνει περίπου στην 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης ή ακόμα και νωρίτερα για τις γυναίκες που έχουν και άλλα παιδιά και έχουν περάσει και προηγούμενες εγκυμοσύνες. Το ίδιο ισχύει για τις πολύδυμες κυήσεις στις οποίες η κοιλιά της εγκυμοσύνης φαίνεται νωρίτερα.

Μπορεί ο ύπνος μπρούμυτα να βλάψει το μωρό;

Ο ύπνος μπρούμυτα δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο και το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό η συγκεκριμένη στάση ύπνου να είναι αυτή που σας φαίνεται πιο βολική. Το διάστημα αυτό το έμβρυο είναι καλά προστατευμένο μέσα στη μήτρα, περιβάλλεται από το αμνιακό υγρό και η στάση ύπνου δεν μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή του.

Τι ισχύει για τον ύπνο ανάσκελα;

Ο ύπνος ανάσκελα θεωρείται ο πιο επικίνδυνος την περίοδο της εγκυμοσύνης, αν και οι απόψεις των ιδικών διίστανται. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος ανάσκελα μετά την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας του εμβρύου πριν τον τοκετό κατά 2,3 φορές.

Όσο η εγκυμοσύνης προχωράει, αυξάνεται το βάρος της μήτρας και στη συγκεκριμένη στάση ύπνου, πιέζει και ενδεχομένως να μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στο έμβρυο. Ο ύπνος ανάσκελα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχει επίσης συσχετιστεί με την υπνική άπνοια οι συνέπειες της οποίας μπορεί να ταλαιπωρήσουν την έγκυο.

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη;

Η ιδανική στάση ύπνου και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης είναι ο ύπνος στα πλάγια και μάλιστα από την αριστερή πλευρά. Ο ύπνος στο πλάι επιτρέπει την καλή ροή του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών προς το έμβρυο και ειδικά μετά την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης προτείνεται από τους περισσότερους ειδικούς.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved