Συμπτώματα τοκετού – Πώς θα καταλάβετε ότι άρχισε ο τοκετός;

Σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να γεννήσετε.

Συμπτώματα τοκετού – Πώς θα καταλάβετε ότι άρχισε ο τοκετός;
Bigstock

«Πώς θα καταλάβω ότι έφτασε η στιγμή να ξεκινήσω για το μαιευτήριο;», «Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω;», «Πότε πρέπει να ενημερώσω το γιατρό μου ή τη μαία;» είναι κάποιες από τις ερωτήσεις πολλών εγκύων που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο το μωρό τους. Δικαιολογημένα, το άγχος είναι μεγαλύτερο για όσες εγκύους περιμένουν το πρώτο τους παιδάκι. Για το λόγο αυτό, καθοριστική είναι η σωστή ψυχολογική και σωματική προετοιμασία της εγκύου, ώστε όταν έρθει η ώρα του τοκετού να γνωρίζει τι να περιμένει και να προσαρμόζεται στις διάφορες καταστάσεις και τα στάδια του τοκετού.

Τι είναι τοκετός;

Ο τοκετός είναι η διαδικασία κατά την οποία το έμβρυο και ο πλακούντας εξέρχονται από τη μήτρα. Είναι μια φυσιολογική και ομαλά εξελισσόμενη διαδικασία. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης τοκετού δεν μπορεί να προβλεφθεί. Οι περισσότερες γυναίκες χωρίς κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη γεννούν μεταξύ 38ης και 41ης εβδομάδας. Ο μηχανισμός με τον οποίο ξεκινάει ο τοκετός είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκος. Σε αυτόν εμπλέκονται διάφορες ορμόνες και παράγοντες φλεγμονής, που ονομάζονται προσταγλανδίνες.

Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι πλησιάζει ο τοκετός;

Αρκετές εβδομάδες πριν τον τοκετό, εμφανίζονται οι συσπάσεις Braxton-Hicks – αποτελούν τις προπαρασκευαστικές συσπάσεις, συνήθως δεν είναι επώδυνες ούτε ρυθμικές, έχουν μικρή διάρκεια και γίνονται αντιληπτές από την έγκυο σαν ελαφριές κράμπες περιόδου. Έχουν μεγάλη σημασία διότι βοηθούν τον τράχηλο να μαλακώσει και να λεπτύνει. Επίσης, μπορεί να υπάρχει πίεση στη λεκάνη που οφείλεται στην εμπέδωση του κεφαλιού του εμβρύου (δηλαδή στην κάθοδο του κεφαλιού εντός της λεκάνης). Τέλος, σημάδι επικείμενου τοκετού είναι η έξοδος από τον κόλπο του βύσματος τραχηλικής βλέννης. Η τραχηλική βλέννη επενδύει τον τράχηλο κατά την εγκυμοσύνη και κάποιες ώρες ή μέρες πριν τον τοκετό μπορεί να αποκολληθεί και να αποβληθεί από τον κόλπο ως ένα παχύρευστο υλικό χρώματος ροζ ή καφέ.

Τι συμβαίνει κατά την πραγματική έναρξη του τοκετού;

Η μήτρα ενεργοποιείται και εμφανίζονται συστολές της μήτρας (ή ωδίνες) οι οποίες βοηθούν στη διαστολή του τραχήλου της μήτρας- ουσιαστικά επάγουν το «άνοιγμα» της εξόδου του εμβρύου από τη μήτρα. Οι συσπάσεις αυτές είναι ρυθμικές, επώδυνες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Η έγκυος αισθάνεται την κοιλιά της να «πετρώνει», να «σφίγγει», ενώ μπορεί να υπάρχει και πόνος στη μέση. Συνήθως διαρκούν 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό και εμφανίζονται ανά 10-20 λεπτά. Όταν οι συσπάσεις πυκνώσουν (εμφανίζονται σε διάστημα μικρότερο του 10λεπτου, διαρκούν πάνω από 30 δευτερόλεπτα και είναι επώδυνες), τότε θα πρέπει να ενημερώσετε το Γυναικολόγο σας και να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο (μην παραξενευτείτε όμως αν σας πει πως είναι ακόμα νωρίς- οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις ορισμένες φορές μπορεί να είναι αρκετά έντονες ή περισσότερο ρυθμικές και ο πραγματικός τοκετός να μην έχει ακόμα ξεκινήσει!).

«Έσπασαν τα νερά»

Η αυτόματη ρήξη θυλακίου – αυτό που λέμε «έσπασαν τα νερά»- αποτελεί επίσης ένα σημάδι αληθούς έναρξης του τοκετού. Συμβαίνει όταν διαρραγεί ο αμνιακός σάκος που περιβάλλει το έμβρυο και περιέχει το αμνιακό υγρό. Το αμνιακό υγρό είναι διαυγές, άοσμο και ζεστό. Η ρήξη θυλακίου μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από την παρουσία συσπάσεων της μήτρας ή μικρής ποσότητας αίματος. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το Γυναικολόγο σας.

Πότε να ενημερώσω το γυναικολόγο ή τη μαία μου;

  • όταν οι συσπάσεις γίνουν συχνές, ρυθμικές και επώδυνες
  • όταν «σπάσουν τα νερά»
  • εάν δείτε οποιαδήποτε ποσότητα αίματος από τον κόλπο

Χρήσιμη συμβουλή

Οι πόνοι του τοκετού είναι ένας μεγάλος σύμμαχος για την επίτευξη του στόχου- δεν πρέπει να προκαλούν πανικό ή ανησυχία. Χρειάζεται υπομονή και συνεργασία για ένα καλό αποτέλεσμα!

Τα συμπτώματα έναρξης του τοκετού γίνονται εύκολα αντιληπτά από όλες τις εγκύους. Η σωστή προετοιμασία και η ενημέρωση από το Γυναικολόγο και τη Μαία θα βοηθήσουν κι εσάς να αντιληφθείτε πότε πλησιάζει η ώρα να κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας!

Παναγιώτης Κρόκος είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, συνεργάτης του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» & του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις»

KROKOS.jpg

O Παναγιώτης Κρόκος είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι συνεργάτης του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» & του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις».

Διεύθυνση: Καρνεάδου 23, Κολωνάκι

Email: docpankrokos@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved