Ημικρανίες στην εγκυμοσύνη: Αίτια και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες στην εγκυμοσύνη.

Ημικρανίες στην εγκυμοσύνη: Αίτια και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Bigstock

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες που υπέφεραν από ημικρανίες πριν την εγκυμοσύνη τους έχουν παρατηρήσει μείωση των συμπτωμάτων. Δεν ισχύει όμως αυτό για όλες τις περιπτώσεις.

Αίτια

Τα ακριβή αίτια των ημικρανιών δεν έχουν εξακριβωθεί. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εμφανίζονται όταν παρατηρούνται αλλαγές στους νευρώνες, στα νευροχημικά και στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υπερδραστήρια εγκεφαλικά κύτταρα προκαλούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών. Οι χημικές αυτές ουσίες ερεθίζουν τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και πόνο.

Επίσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων έχει θεωρηθεί πιθανό να παίζουν κάποιον ρόλο, για αυτό και την περίοδο της εγκυμοσύνης, της έμμηνου ρύσης και της εμμηνόπαυσης έχουν παρατηρηθεί κάποιες αλλαγές στο σύνηθες μοτίβο των ημικρανιών.

Σε κάποιες περιπτώσεις της ημικρανίες προκαλούν περισσότεροι από ένας παράγοντες όπως για παράδειγμα η παράλειψη γευμάτων, το έντονο άγχος και η έλλειψη ύπνου.

Οι ημικρανίες διαρκούν συνήθως για μερικές ώρες, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν και μερικές μέρες.

Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες φυσικά

Η αυτοφροντίδα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία την περίοδο της εγκυμοσύνης. Για να μειώσετε τις ημικρανίες, αλλά και να τις αντιμετωπίσετε δοκιμάστε τα εξής:

  • Αποφύγετε τροφές όπως σοκολάτες και ροφήματα με καφεΐνης καθώς μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα
  • Κάντε συχνά και μικρά γεύματα
  • Πίνετε πολύ νερό
  • Ξεκουραστείτε επαρκώς
  • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης
  • Όταν έχετε ημικρανία προτιμήστε να ξαπλώσετε για λίγο σε σκοτεινό χώρο.
  • Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε μία παγοκύστη τυλιγμένη με μία πετσέτα στο κεφάλι ή να κάνετε μασάζ κεφαλής.

Επιτρέπεται η φαρμακευτική αγωγή στις ημικρανίες;

Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ημικρανιών ή την πρόληψή τους συνίσταται να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη. Κάποια έχουν συσχετιστεί με τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο και άλλα με τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως αποβολή και αιμορραγία.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εκείνος θα κρίνει τι είναι απαραίτητο να κάνετε για την αντιμετώπισή τους.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved