Μασάζ στην εγκυμοσύνη: Ποιες περιοχές του σώματος να αποφεύγετε

Τι να προσέξετε στο προγεννητικό μασάζ.

Μασάζ στην εγκυμοσύνη: Ποιες περιοχές του σώματος να αποφεύγετε
Bigstock

Ο πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος είναι σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Είτε πονάνε τα πόδια σας, είτε η μέση σας, ένα μασάζ σίγουρα ακούγεται ειδυλλιακό.

Τι πρέπει όμως να προσέξετε στο μασάζ την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Σε γενικές γραμμές το μασάζ θεωρείται ασφαλές την περίοδο της εγκυμοσύνης. Καλό είναι, βέβαια, πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε κάποια πράγματα όπως για παράδειγμα εάν υποφέρετε από συχνές ναυτίες το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αποφύγετε να κάνετε μασάζ. Επιπλέον κάποιοι επαγγελματίες αποφεύγουν να κάνουν μασάζ σε γυναίκες που διανύουν τις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης γιατί φοβούνται για πιθανή αποβολή, αν και δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

massage egkyomosyni

Σε ποιες περιοχές να αποφεύγετε να κάνετε μασάζ στην εγκυμοσύνη

Αρχικά κατά τη διάρκεια του μασάζ το σώμα θα πρέπει να έχει ειδική θέση, αφενός για να αισθάνεστε άνετα, αφετέρου για να είναι ασφαλές το έμβρυο στη μήτρα. Θα πρέπει να είστε ξαπλωμένες στο πλάι, όχι μπρούμυτα, ούτε ανάσκελα, ή εναλλακτικά να κάθεστε. Η θέση μπρούμυτα είναι έτσι και αλλιώς μία άβολη στάση όταν πια η κοιλιά είναι πολύ μεγάλη, ενώ αν είστε ανάσκελα, μετά την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης η συγκεκριμένη θέση θα έχει σαν αποτέλεσμα την άσκηση πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένης της αορτής και της κάτω κοίλης φλέβας, περιορίζοντας έτσι τη ροή του αίματος προς το έμβρυο.

Περιοχές του σώματος που θα πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε μασάζ:

Η κοιλιά. Καλό είναι να αποφεύγετε την άσκηση πίεσης στην περιοχή της κοιλιάς όπου βρίσκεται το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μπορείτε ωστόσο να τρίψετε ελαφρά την κοιλιά χρησιμοποιώντας ενυδατική κρέμα.

Τα πόδια. Το απαλό μασάζ επιτρέπεται στα πόδια, ωστόσο μην ασκείτε έντονη πίεση. Επειδή ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται όταν είστε έγκυος, η ροή του αίματος στα πόδια σας μπορεί να επιβραδυνθεί, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για εμφάνιση θρόμβων.

Τα σημεία πίεσης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ασκώντας πίεση στα σημεία εκείνα που είναι γνωστά στη ρεφλεξολογία όπως ο καρπός του χεριού ή ανάμεσα στα δάχτυλα, μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις.

1656124645224-663006254-masaz-stin-egkymosyni-1.jpg

Ποιες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν το μασάζ στην εγκυμοσύνη

Το μασάζ γενικά συστήνεται να αποφεύγετε στις εξής περιπτώσεις:

  • Αυξημένος κίνδυνος για πρόωρο τοκετό
  • Προεκλαμψία
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Προβλήματα με τον πλακούντα
  • Διαβήτης κύησης

Τα οφέλη του μασάζ στην εγκυμοσύνη

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ορθοπεδικών και Γυναικολόγων συνιστά το προγεννητικό μασάζ ως μία καλή μέθοδος χαλάρωσης της εγκύου, με την οποία βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Οι έρευνες για τις θεραπευτικές ιδιότητες του μασάζ στην εγκυμοσύνη είναι περιορισμένες, ωστόσο σύμφωνα με τους επαγγελματίες, υπάρχουν οφέλη όπως ότι βελτιώνει τη διάθεση, καταπολεμά το στρες και μειώνει το πρήξιμο στα πόδια.

Με πληροφορίες από healtline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved